Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi'nde konuştu: Kriz derinleşebilir

G20 Liderler Zirvesi'nin "Gıda ve Enerji Güvenliği" oturumunda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, küresel çapta yaşanan gıda krizinin acilen çözülmesi gerektiğini bildirdi. Hızlı şekilde önlem alınmadığı takdirde gıda ve enerji krizinin derinleşebileceğini kaydeden Erdoğan, "Aksi halde önümüzdeki yıllarda küresel piyasa, çok daha ciddi krizlerle karşı karşıya kalacak." ifadelerini kullandı.

GÜNDEM 15.11.2022, 16:37 16.11.2022, 17:35 Hakan Öksüz
Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi'nde konuştu: Kriz derinleşebilir

Endonezya'da gerçekleştirilen G20 Liderler Zirvesi'nin "Gıda ve Enerji Güvenliği" oturumunda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, önemli mesajlar verdi. 

Bali adasındaki oturumda yaptığı konuşmaya küresel ekonominin durumunu anlatarak başlayan Erdoğan, "Bütün zorluklara rağmen küresel ekonomide yüzde 6'lık büyüme kaydedildi. Bununla birlikte tedarik zincirlerinde bozulma yaşandı ve arza kıyasla talep arttı. Hammadde sıkıntılarının da eklenmesiyle birlikte küresel çapta yüksek enflasyon sorunu ortaya çıktı." dedi.

"Bu sorunları 2015'te gündeme taşımıştık"

Ukrayna'daki savaştan kaynaklanan sorunlar nedeniyle enerji ve gıdada ilave fiyat artışlarının yaşandığına dikkat çeken Erdoğan, "Gıda güvenliği, 2015 yılında üstlendiğimiz G20 dönem başkanlığımız esnasındaki öncelikli başlıklarımızdan biriydi. Antalya'da yapılan zirvede 'Gıda Güvenliği ve Sürdürülebilir Gıda Sistemleri' adlı bir eylem planı imzalanmıştı. O gün üzerinde durduğumuz konuların ne kadar hayati olduğu ortaya çıktı. Eşim Emine Erdoğan'ın liderliğinde yürütülen Sıfır Atık Projesi ile ilgili sunulacak karar taslağının da destek görmesini bekliyoruz." şeklinde konuştu.

"Önümüzdeki yıllarda kriz derinleşebilir"

Dünya çapında ayçiçeği yağı, mısır ve buğdayda ciddi bir kriz yaşandığını kaydeden Erdoğan, "Benzer krizin pirinçte de yaşanması olasılığı var. Gübre piyasasında da ciddi bir kriz var. Bu krizlerin acilen çözülmesi gerekiyor. Yoksa önümüzdeki yıllarda küresel piyasa, çok daha ciddi krizlerle karşı karşıya kalacak. Daha büyük bir gıda krizi yaşanabilir. Kuraklığın etkisindeki Afrika'yı da unutmayalım. Afrika'nın sorunları, küresel arenada daha fazla gündeme gelmeli. Bunun için mücadele ediyoruz. İstanbul Mutabakatı sayesinde en az 10 milyon ton ürün, başta Afrika olmak üzere zor durumdaki bölgelere ulaştı. Bu mekanizmanın işlemeye devam etmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Taziye mesajlarına Twitter'dan teşekkür etti

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul'da yaşanan patlamaya ilişkin yurt dışından gelen taziye mesajlarına Twitter'dan teşekkür etti. İstiklal Caddesi'nde gerçekleştirilen terör saldırısında 6 kişi hayatını kaybetmişti.

Yorumlar (0)