Erdoğan: 'Down olmak', 'set etmek' gibi tuhaf bir dil ortaya çıktı

Kültür ve Turizm Bakanlığı Ödül Töreni'ne iştirak eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dilin ne denli önemli olduğuna dair açıklamalarda bulundu.

GÜNDEM 20.01.2021, 20:53 21.01.2021, 18:47
Erdoğan: 'Down olmak', 'set etmek' gibi tuhaf bir dil ortaya çıktı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kültür ve Turizm Bakanlığı Ödül Töreni'ne iştirak etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, söz konusu törendeki konuşmasında, dil ve kültür hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

"Dilimizi ihmal ediyoruz"

Kültürün en önde gelen parçasının dil olduğuna işaret eden Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

"Uzun yıllar boyunca medeniyetlerin kavşağında olan bir ülkede yaşamımızı sürdürüyoruz. Hasankeyf'ten Ürgüp'e kadar, ülkemizin dört bir yanından medeniyetlere beşiklik yapmış bölgelerimiz var. Medeniyetimizin ihtişamını yansıtan eserlerimizin değeri ne yazık ki uzun yıllar bilinmedi.

Değerli kültürümüze hakkıyla sahip çıkma hususunda da ciddi problemler yaşadık. Kültürümüzün geliştirilmesinde ve korunmasında sanat eserlerinin ciddiyetini hepimiz oldukça iyi biliyoruz. Kültür ile ilgili tartışmalarda, söz konusu kültürün taşıyıcısı olan dili ne yazık ki ihmal ediyoruz."

"'Set etmek', 'down olmak' gibi ilginç bir dil ortaya çıktı"

"Genç nesil, 100 yıl evvel hayatını kaybeden dedelerinin mezar taşını bile okuyup, anlayamaz duruma geldiler. Çoğu kişi, ünlü yazarlarımızın eserlerini sözlük olmadan anlayamıyor. Sosyal medya platformlarında kullanılan dili ve plaza dili ile bu tablo daha da vahim bir hal almaktadır.

'Set etmek', 'aksiyon almak', 'forward etmek', 'down olmak' gibi ne Türkçeye ne de İngilizceye uyan bir dil meydana geldi.  Ne idüğü bilinmeyen harf yığınları, sosyal medya platformlarını istila etmiş durumdadır. Dilde istilanın mahkumu olmuş durumdayız. Diğer dillerden kelime almak bir kusur değil, tam aksine bir zenginliktir. Türkçemizin mayasını bozmamak kaydıyla, bunda bir sakınca da yoktur."

"Dilimize yeterince değer vermiyoruz"

"Caddelerde, sokaklarda dolaştığınız zaman, etraftaki işletmelerde bizim dilimiz nerede? Tabelalarda bambaşka şeyler var. Bunu yitirdiğimiz anda, biz kendimizi de yitirmiş oluruz. Milli kimliğimizin, hafızamızın göstergesi olan Türkçeye hak ettiği değeri vermiyoruz.

Değerli dilimiz, tarihinin en büyük kelime katliamına maruz durumdadır. Dil cellatlarının eli ile dilimiz, Gazi'nin de dediği gibi çıkmaza girmiştir. Oluşan boşluğu bir dönem Fransızca ifadeler dolduruyordu, şimdi de İngilizce kökenli kelimeler dolduruyor."



 

Yorumlar (0)