Erdoğan-Dodon görüşmesinin ardından bir açıklama daha!

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Moldova Cumhurbaşkanı Dodon'un Yüksek Düzeyli Stratejik İş Birliği Konseyi ilk toplantısının ardından ortak bir açıklama yayınlandı.

GÜNDEM 30.12.2019, 22:31
Erdoğan-Dodon görüşmesinin ardından bir açıklama daha!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Moldova Cumhurbaşkanı İgor Dodon'un 30 Aralık'ta Ankara'da gerçekleştirdiği Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi ilk toplantısı ardından ortak bir açıklama yayınlandı.

Toplantıda iki liderin mevcut bağlantıları güçlendirmek için çalışma sözleri ve işbirliğinin çok boyutluluğu hakkında görüştüğü belirtildi. İki ülkenin siyasi, ekonomik, ticari, güvenlik, ulaştırma, tarım, enerji, turizm, eğitim, kültürel, bilimsel, sağlık ve insani alanlarda işbirliğinin artırılması ve uluslararası mevzularda da birlikte hareket edilmesi gerektiği vurgulandı.

2020'de dışişleri bakanları görüşecek

Toplantı hakkında yapılan açıklamada "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Moldova Cumhuriyeti Hükümeti arasında Vizelerin Karşılıklı Olarak Kaldırılmasına İlişkin Anlaşma'ya getirilen değişikliklere dair protokolün 19 Şubat 2019 itibarıyla yürürlüğe girmesiyle iki ülke vatandaşlarının karşılıklı olarak kimlikle seyahat imkanına kavuşmasından dolayı memnuniyet dile getirildi. Konsey bünyesinde, siyasi konularda iki ülke arasındaki iş birliğine yönelik ilişkilerin daha da geliştirilmesi, ikili, bölgesel ve küresel konularda görüş alışverişinde bulunulması ve öncelikli iş birliği alanlarının ve projelerin belirlenmesi amacıyla oluşturulan Ortak Stratejik Planlama Grubu'nun (OSPG) ilk toplantısının iki ülke Dışişleri Bakanlarının eş başkanlığında 2020 yılında Kişinev'de yapılması kararlaştırılmıştır" ifadeleriyle iki ülkenin işbirliğinin artırılması için bir yol haritası çizildi.

Serbest ticaret anlaşması ve TİKA vurgusu

Stratejik konseyin toplantısının ardından yapılan açıklamada iki ülkenin 1 Kasım 2016'da imzaladığı serbest ticaret anlaşması "İkili ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesinde ana mekanizma olan Türkiye-Moldova Hükümetlerarası Karma Ekonomik Komisyonu'nun gelecek toplantısının Ankara'da düzenlenmesi hususunda mutabık kalınarak, 1 Kasım 2016 tarihinde yürürlüğe giren Serbest Ticaret Anlaşması temelinde, ikili ticaret hacminin ve karşılıklı yatırımların arttırılması, karşılıklı olarak şirketlerin ve yatırımcıların karşılaştığı sorunların aşılması ile ekonomik iş birliğinin geliştirilmesi yönündeki iradelerini ortaya koymuşlardır" ifadeleriyle vurgulandı. Açıklamada ayrıca Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) üzerinden yapılacak yatırımların da öneminin altı çizildi.

Gagavuz Türkleri de görüşüldü

Açıklamada aynı zamanda "Türkiye Cumhuriyeti ve Moldova Cumhuriyeti arasında terörizmle mücadelede diyalog ve iş birliğinin derinleştirilmesi, askeri eğitim, savunma sanayi ve güvenlik alanlarında diyaloğun geliştirilmesi ve iş birliğinin derinleştirilmesi üzerinde anlaşmışlardır. Moldova Cumhuriyeti'nin toprak bütünlüğünün ve egemenliğinin korunmasına, bölgesel barış, güvenlik ve istikrarın güçlendirilmesine ve ihtilafların barışçıl yöntemlerle çözümüne katkıda bulunulması amacıyla yürütülen uluslararası çabalara verilen önemi vurgulanmıştır. Moldova Cumhuriyeti Gagauz Özerk Yeri'nde, Komrat'ta muvazzaf bir Türkiye Cumhuriyeti Başkonsolosluğu açma çalışmalarının 2020 yılı içinde tamamlanmasında mutabık kalmışlar; Moldova Cumhuriyeti'nde yaşayan Gagauzların kültürel kimliklerinin korunmasına ve Moldova Cumhuriyeti'nin toprak bütünlüğü temelinde Gagauz Yeri'nin sosyal ve ekonomik gelişimine yönelik çabaları desteklemeyi kararlaştırılmıştır" ifadeleriyle muhtemel ortaklık noktaları ve Gagavuz Türklerinin durumu ifade edildi.

Bir sonraki konsey toplantısı 2021 yılında Moldova'da yapılacak.

Yorumlar (0)