Erdoğan: Depremzede vatandaşlarımızdan 1 yıl süre istiyorum

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kahramanmaraş'ta yaptığı açıklamada, depremzedelerden 1 sene süre istedi ve "Deprem bölgemizi tekrar inşa etmek bize nasip olacaktır." şeklinde konuştu.

GÜNDEM 28.02.2022, 17:15 28.02.2023, 17:36
Erdoğan: Depremzede vatandaşlarımızdan 1 yıl süre istiyorum

6 Şubat tarihinde yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerin üzerinden 23 gün geçti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaşanan felaketin merkez üssü Kahramanmaraş'ta incelemeler yaptı.

Erdoğan, incelemeler sonrasında Elbistan AFAD Koordinasyon Merkezi'nde kameraların karşısına geçti.

Vatandaşlardan yeni konutlar için 1 sene süre isteyen Erdoğan, şimdiye dek hiç kimsenin mağdur edilmediğinin altını çizerek, "Deprem bölgesini tekrar inşa etmek de inşallah bizlere nasip olacaktır." şeklinde konuştu.

"Hasarlı binalardan uzak durun"

Erdoğan'ın açıklamalarından önemli satırbaşları şu şekilde:

"Öncelikle yaşamını yitirenlere Allah'tan rahmet diliyorum. Tarihimizdeki en acı olaylardan biri olarak kayda geçen depremler 2 adet ve peş peşe yaşandı. Bu da maalesef büyük bir tahribata sebep oldu. İlk depremi az hasarla atlatan binaların tamamına yakını ikinci binada adeta enkaza döndü. Bilim insanları karşı karşıya kaldığımız bu felaketi istisnai bir tabiat olayı olarak tanımlıyor.

Vatandaşlarımıza hasarlı binalardan uzak durmalarının, artçıların sürdüğü bugünlerde zarar almamaları için hayati öneme sahip olduğu hususunu bir kez daha hatırlatmak istiyorum.

"Maraş'ta 12 bin 683 vatandaşımız yaşamını yitirdi"

Yapılan arama kurtarma çalışmalarından yardım çalışmalarına dek Maraş'ta 41 binin üzerinde personel ile 5 bin 733 iş makinesi görevliydi ve maalesef yalnızca Maraş genelinde 12 bin 683 vatandaşımız yaşamını yitirdi.

Bizler depremzedelerimize olan sorumluluğumuzu hakkıyla yerine getirmeye çabalıyoruz. Bugüne dek ilçelerimizden köylerine veya yakın yerlerde bulunan akrabalarının yanına gidenlerin haricinde toplamda 20 bin 300 depremzedeyi tahliye ettik. Şu anda Maraş'ta toplam 461 bin vatandaşımızı barındırıyoruz. Yalnızca Maraş'ta kurduğumuz çadır sayısı 77 bine çıktı. Bununla beraber ilçelerle beraber de şehrimizde 24 bin konteyner planlaması gerçekleştirdik. Karşımıza çıkan zorlukları tek tek aşarak ihtiyaç duyulan her alanda depremzedelerimizin yanında olduk.

Bu kapsamda STK'larımızdan belediyelerimize ve uluslararası yardım kuruluşlarına kadar, arama kurtarma ve yardım çalışmalarını destekleyen herkese buradan bir defa daha teşekkürlerimi sunuyorum.

"Kara yollarımızda meydana gelen tahribatı bütünüyle giderdik"

İaşe ihtiyaçları için toplam 41 adet seyyar mutfağımızla vatandaşlarımıza hizmet veriyoruz. Çiftçilerimizi de ihmal etmiyoruz ve barandadan yem desteğine dek bütün konularda onların yanında oluyoruz. Toplamda 32 uzman personelimiz ile başta çocuklarımız olmak üzere depremden etkilenen kardeşlerimize psikososyal destek sağlıyoruz. İlçemizin genelinde yer alan bin 123 adet trafonun 2 tanesinin dışında hepsi işler durumdadır yani bir elektrik problemi yaşanmamıştır. Doğal gaz hatlarına ilişkin sorunların da birçoğunu giderdik. Böylece abonelerimizin %75'lik kısmına doğal gaz verilmesi sağlamış olduk. İçme suyu arzına ilişkin de %98 gibi bir orana ulaştık. Kara yollarımızda yine depremden dolayı oluşan tahribatı bütünüyle giderdik.

"Mobil iletişim sorununu çözüme kavuşturduk"

Haberleşmeye ilişkin alt yapımızı da güçlendirdik ve mobil iletişim sorununu çözüme kavuşturduk. Enkaz kaldırma faaliyetlerinin tamamlanmasıyla ilçemizin tekrar imar ve ihyasına başlıyoruz. Ekiplerimizin yapmış olduğu incelemelere göre acil yıkılacak, yıkık ve ağır hasarlı olduğunu belirlediğimiz 3 bin 487 binadan 4 bin 339 bağımsız bölüm var. Bu rakamın 45 bin 575 binada 119 binin üzerinde bağımsız bölüme ulaştığını görebilmekteyiz.

"Can kayıplarını geri getiremeyiz belki ancak bütün kayıpları telafi edebiliriz"

Hasar tespit çalışmaları sonlandığında bu rakamlar kesinleşmiş olacaktır. Arama kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmaları devam ederken şehirlerimizin tekrar inşa edilebilmesi için gerekli olan hazırlıklara da başladık. Birkaç ay içerisinde deprem bölgesinin genelinde köy evleriyle beraber 309 bin konutun inşasını başlatıyor olacağız. Kahramanmaraş için Elbistan için Maraş'ta 83 bin konutla 18 bin 681 köy evi ile bismillah diyoruz. Sizlerden ben 1 sene müsaade istiyorum. Şimdiye dek ülkemizin yaşamış olduğu diğer bütün felaketlerde nasıl ki kimseyi mağdur etmeden yeni evlerine taşıdıysak, deprem bölgesinin tamamında da yine aynısını yapacağız. Bizler yeter ki beraberliğimize birliğimize, kardeşliğimize sahip çıkalım. Can kayıplarını geri getirmek mümkün değil fakat bunun dışındaki bütün yaraları sarabilecek tecrübe, azim ve kudrete sahibiz."

Yorumlar (0)