Erdoğan'dan 'Türkçe' vurgusu

Erdoğan, "Sosyal medya platformlarında kullanılan dil, Türkçe için tam anlamıyla bir felaket habercisidir. Türkçeyi geliştirmek, zenginleştirmek ve korumak amacıyla verdiğimiz mücadele, aslında bir beka meselesidir, bir milli mücadeledir." dedi.

GÜNDEM 27.01.2022, 21:28 28.01.2022, 09:06
Erdoğan'dan 'Türkçe' vurgusu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Külliye'de düzenlenen 'Yunus Emre Yılı Görsel ve İşitsel Medyada Doğru Türkçe Kullanımı Ödül Töreni'nde konuştu.


"Beka meselesidir"

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar ise şu şekilde: 

"Geçtiğimiz yılı, Türk Dili ve Yunus Emre yılı olarak ilan etmiştik. Bu çerçevede, medyada Türkçenin doğru şekilde kullanımı teşvik etmek amacıyla sizlerle birlikte olmaktan dolayı mutluluk duyuyorum. Bugün bizleri burada bir araya getiren, sözlerinden başka bir silahı olmayan Yunus Emre'nin kahramanlıklarıdır. Terör yalnızca insanların canına kastederek olmaz. Halkın dilini ve edebiyatını bozmak da bir tür terördür. Ülkemiz ne yazık ki her iki teröre de maruz kalmış durumdadır. Dilini hayatta tutamayan bir milletin benliğini yitirerek yok olması kaçınılmaz bir sondur. Bunun için de her zaman 'önce dil' diyoruz. Türkçeyi yaşatmadan önümüze bakamayız. Medya ise dilimizin korunmasında ana mecra olarak öne çıkıyor. Medyada doğru dil kullanımı ile hassasiyeti oldukça yerinde görünüyor. Bunda emeği geçenlere teşekkürlerimi sunuyorum.

Malazgirt Zaferi'nden sonra Anadolu'yu bayındır bir hale getirmek amacıyla millet olarak çok çetin mücadeleler verdik. Hep birlikte büyük bir medeniyeti inşa etmeye giriştik. Anadolu'yu adeta ilmek ilmek dokuduk. Ülkemiz 1930'lu senelere geldiğinde sözde 'dilde sadeleştirme' çalışmalarıyla, asırlar boyunca benliğimize şekil vermiş olan çok sayıda kelime hor görüldü, benliğimizden dışlandı. Yerlerine getirilen tatsız tuzsuz kelimelerle kadim medeniyetimiz sarsıntıya uğradı. Peyami Safa, Cemil Meriç gibi birçok aydınlarımızın 'uydurukça' diyerek tabir ettiği bu kelimeler milli benliğimize uymazken, dilimize de hançer vuruyor. 

Sosyal medya platformlarında kullanılan dil, Türkçe için tam anlamıyla bir felaket habercisidir. Türkçeyi geliştirmek, zenginleştirmek ve korumak amacıyla verdiğimiz mücadele, aslında bir beka meselesidir, bir milli mücadeledir."

Yorumlar (0)