Erdoğan'dan Srebrenitsa mesajı: Mavi kelebeklerin izinde...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, en az 8 bin 372 Boşnak sivilin öldürüldüğü Srebrenitsa Soykırımı'nın yıl dönümünde yayınladığı mesajda, "25 senedir mavi kelebeklerin izinde sevdiklerimizi arıyoruz." ifadesini kullandı.

GÜNDEM 11.07.2020, 13:43 11.07.2020, 13:55
Erdoğan'dan Srebrenitsa mesajı: Mavi kelebeklerin izinde...

Bugün en az 8 bin 372 Boşnak sivilin öldürüldüğü Srebrenitsa Soykırımı'nın 25'inci yıl dönümü...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, söz konusu olaya ilişkin bir paylaşımda bulundu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni tip koronavirüs (Covid-19) nedeniyle fiziksel olarak aralarında yer alamasa da kalbinin her zaman Bosna'da olduğunu belirterek, tam 25 yıl önce acımasızca öldürülen Boşnakları anarak, yakınlarına da başsağlığı dileklerini iletti. 

"Anneler çocuklarını bekliyor"

Erdoğan, Srebrenitsa Soykırımı'nın üzerinden 25 sene geçse de acının hale taze olduğunu belirterek, bulunan her toplu mezarla birlikte yüreklerini dağlandığını, hala kadınların eşlerine, çocukların da anne ve babalarına kavuşmayı umut ettiklerini söyledi.

Aradan geçen süreye rağmen hala çocuklarını bekleyen annelerin bulunduğunu ifade eden Erdoğan, "25 senedir mavi kelebeklerin izinde sevdiklerimizi arıyoruz." dedi.

"Onlar hala diri"

Erdoğan, Allah yolunda öldürülenlerin "ölü" olmadığına, aksine onların "diri" olduğuna dair ayeti hatırlatarak, kendisinin de şehitlerin her zaman diri olduğuna inandığını belirtti.

"Boşnaklar yalnız değil"

Aliya İzetbegoviç'in sözüne atıfta bulunan Erdoğan, ne şehitleri ne de Srebrenitsa Soykırımı'nı unutturacaklarını söyledi. Erdoğan, Boşnaklara yönelik katliamların her zaman peşinde olacaklarını, hak ve adalet arayışında Boşnakların asla yalnız bırakılmayacağını kaydetti. 

"Hala ders çıkarmadılar"

Erdoğan, Batılı ülkelerde görülen İslam karşıtı saldırılara değinerek, Avrupalı siyasetçilerin Srebrenitsa Soykırımı'ndan ders çıkarmadıklarını ifade etti.

İslam karşıtlığını alevlendiren, yabancı düşmanlığına destek veren ifadelerin hala rahatça kullanılabilmesini gelecek için ciddi bir endişe kaynağı olarak nitelendiren Erdoğan, aynı acılarla karşılaşmamak için herkesin önemli sorumluluklar üstlenmesi gerektiğini ekledi. 

Mavi kelebekler hikâyesi nedir?

Sırp askerleri, toplu mezarların bulunamaması için mezarların içerisine metal parçalar koymuşlardı. Çünkü uydu resimlerinde manyetik değişkenlik taramasının gerçekleştirilememesini hedefliyorlardı. Fakat bir şeyi unutmuşlardı.

Toplu mezarların yer aldığı bölgede cansız bedenlerin toprağı beslediği ve "Artemis" isimli çiçeklerin yetişmeye başladığı görüldü. "Artemis"lerin artmasıyla beraber, bu çiçekle beslenen mavi kelebekler de artmaya başladı.

Yapılan incelemeler neticesinde mavi kelebeklerin izlenmesine karar verildi. Böylece 300 toplu mezara ulaşıldı. 

Yorumlar (0)