Erdoğan'dan peş peşe görüşmeler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İngiltere Başbakanı Boris Johnson, AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile telefon görüşmesi yaptı.

GÜNDEM 22.08.2021, 18:28 23.08.2021, 14:52
Erdoğan'dan peş peşe görüşmeler

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen açıklamaya göre, iki ülke ilişkilerini geliştirecek konular ile Afganistan’daki gelişmeler ve göç meselesi başta olmak kaydıyla bölgesel hususlar ele alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, söz konusu görüşmede, ülkemizin Afganistan’da mevcut önceliğinin vatandaşlarının tahliyesi olduğunu kaydederek, Kabil Havalimanı'nın güvenliğini sağlama sorumluluğunu uygun koşulların oluşması halinde sürdürebileceklerini ifade etti. 

"Yeni göç dalgası kaçınılmaz"

İran ve Afganistan'da gerekli önlemler alınmazsa yeni göç dalgasının kaçınılmaz olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afgan düzensiz göçü, uluslararası krize dönüşmeden başta Avrupa ülkeleri olmak kaydıyla herkesin samimi bir biçimde elini taşın altına koyması ve uluslararası toplumun bu hususta bir araya gelmesi gerektiğine işaret etti.

"BM etkin rol oynamalı"

Afganistan kaynaklı göçün yeni insani trajedilere neden olmaması için Afganlılara kendi topraklarında ve komşu ülkelerde yardım sağlanması gerektiğini söyleyen Erdoğan, BM (Birleşmiş Milletler) Mülteciler Yüksek Komiserliği başta olmak kaydıyla, ilişkili BM kuruluşlarının maddi katkıları artırılarak daha etkin bir rol oynamasıyla bu göç baskısının azaltılabileceğini sözlerine ekledi.



AB Konseyi Başkanı ile görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AB Konseyi Başkanı Michel ile görüşmesinde AB’nin (Avrupa Birliği) Dijital COVID-19 Sertifikası'na, ülkemizi de dahil etme kararından dolayı memnuniyet duyduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AB Konseyi Başkanı Charles Michel'le görüşmesinde halihazırda 5 milyonu aşkın sığınmacıya ev sahipliği yapan Türkiye’nin ek bir göç yükünü kaldıramayacağının altını çizdi.



Ukrayna Devlet Başkanı ile görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile bir telefon görüşmesi yaptı.

Görüşmede, iki ülke ilişkileri ve bölgesel hususlar ele alındı. Ülkemizin orman yangınlarıyla mücadelesine sağladığı kapsamlı ve hızlı destek için Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski’ye teşekkür etti. 

Ukrayna’nın bağımsızlığının 30'uncu yıl dönümünü de kutlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna ile olan stratejik iş birliğini geliştirmeye devam edeceklerini ifade etti.

Yorumlar (0)