Erdoğan'dan Miçotakis'e sert tepki

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macaristan Başbakanı Orban ile ortak basın toplantısı gerçekleştirdi. Erdoğan, mülteci krizinde ülkemizi suçlayan Yunanistan'a sert bir dille tepki gösterdi.

GÜNDEM 11.11.2021, 20:38 13.11.2021, 11:51
Erdoğan'dan Miçotakis'e sert tepki

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Viktor Orban ile ortak basın toplantısı gerçekleştirdi. 


"Ticaret hacmini 6 milyar dolara ulaştırmayı hedefliyoruz"

Erdoğan, ”Kendilerini misafir etmekten dolayı büyük bir mutluluk duyuyorum. Yaptığımız görüşmelerde iki ülke ilişkilerini geniş bir çerçevede ele aldık. Global ve bölgesel hususlarda görüşlerimizi aktardık. 

Ticari ve ekonomik ilişkilerimiz her geçen gün gelişmekte. İlk hedefimiz ise ticaret hacmini 6 milyar dolar seviyesine ulaştırmak. Bu hedefe dair atılacak olan adımları görüştük. Macar yatırımcılara elimizden gelen desteği vereceğiz. 

İki NATO müttefiki olarak savunma sanayisinde büyük bir iş birliği potansiyeline sahibiz. 

İki ülke arasındaki dostluk anlaşmasının uygulamaya konulmasının 100. yıl dönümü vesilesiyle 2024'ü 'Türkiye-Macaristan Kültür Yılı' ilan edeceğiz. 

2016'da Macaristan'da ele geçirilen 101 parça tarihi eser, bugün Türkiye'ye tekrar kavuştu. Bu çok önemli bir adım. Kültür kaçakçılığını önlemede kararlı ve istekli olunması durumunda etkin mücadelenin gayet mümkün olduğu ortaya konulmuştur." dedi. 

"Nankörlüktür"

Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis'in dün gerçekleştirdiği basın toplantısında, mülteci hususunda ülkemizi suçlayan açıklamalarına yönelik, "Mülteci krizinin bizden kaynaklandığını dile getirmek, tam anlamıyla bir nankörlüktür. 5 milyon mülteciye ev sahipliği yapan bir ülkeyiz. Kapıları açtığımız anda ne yapacaklarını bilemem. Akdeniz ve Ege sularında mültecilerin botlarını batırarak onları ölüme gönderen Yunanistan'ın ta kendisidir. Buna ilişkin belgeler elimizde. Miçotakis ve yardakçısı yalanlarla gün geçiriyor." ifadelerini kullandı. 

"Bu coğrafyanın sigortası biziz"

ABD'nin Dedeağaç'taki sevkiyatına ilişkin değerlendirmeler yapan Erdoğan, şöyle konuştu:

"Orası bir üs değil, Yunanistan tamamen bir ABD üssü konumundadır. Ben oradaki üsleri saya saya bitiremedim. Dedeağaç yalnızca küçük bir parçası. Bunların neden yapıldığını Biden'a ve diğer ilgililere sorduk, hep kaçamak cevaplar verdiler, dürüst davranmadılar. Yanlış bir komşu seçmişler. Takınmakta oldukları tavır da yanlış. Biz, ABD'nin ardındaki ilk 7 ülke arasındayız. Yunanistan bu sıralamada çok gerilerde. Biz kendimize inanıyoruz, bu coğrafyanın sigortası biziz."

"AB, Türkiye'yi desteklemeli?"

Orban ise "AB, Türkiye'ye, göç hususunda olabildiğince yüksek miktarda destek sunmalıdır." dedi.

Yorumlar (0)