Erdoğan'dan 'Kudüs' açıklaması!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, işgal, zulüm ve adaletsizliğin Filistin'in kaderi olmaktan çıkarılmasının insanlık onurunun bir görevi olduğunu vurgulayarak, "Kudüs'te yeni oldubittiler oluşturma gayretlerini reddediyoruz. Tüm ülkeleri Birleşmiş Milletler kararlarına, Kudüs'ün tarihi ve hukuki statüsüne saygı göstermeye devam ediyoruz." dedi. 

GÜNDEM 15.06.2019, 10:11 15.06.2019, 13:52
Erdoğan'dan 'Kudüs' açıklaması!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Asya’da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı 5. Zirvesi’nde konuşma yaptı.

İşgal, zulüm ve adaletsizliğin Filistin'in kaderi olmaktan çıkarılmasının insanlık onurunun bir görevi olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Kudüs'te yeni oldubittiler oluşturma gayretlerini reddediyoruz. Tüm ülkeleri Birleşmiş Milletler kararlarına, Kudüs'ün tarihi ve hukuki statüsüne saygı göstermeye devam ediyoruz." dedi.

"Suriye'de istikrarın sağlanması için elimizden geleni yapıyoruz"

Erdoğan, günümüz dünyasında düzenin değil düzensizliğin hakim olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Yakın coğrafyamızda çatışmalar, iç savaşlar, vekalet savaşları ve terörizmle mücadele ediyoruz. Asya'da İşbirliği ve Güven Arttırıcı Önlemler Konferansı tüm bu sınamalar karşısında ortak adımlar atabileceğimiz bir platformdur. Türkiye olarak çevremizdeki dinamikleri, barış, refah ve istikrar doğrultusunda şekillendirmenin gayretindeyiz. Komşumuz Suriye'de iç savaşın sona ermesi ve istikrarın sağlanması için elimizden geleni yapıyoruz. 4 milyona yakın Suriyeliyi şu anda ülkemizde misafir ediyoruz. Suriye'nin geleceğini tehdit eden DEAŞ ve PKK/YPG terör örgütlerine karşı yaptığımız sınır ötesi operasyonlarla çok ağır darbeler indirdik. 4 bin kilometrekareden fazla alanı terör örgütlerinin işgalinden kurtardık. 330 bin Suriyeli sığınmacının tekrar kendi topraklarına, kendi vatanlarına dönmelerini sağladık."

"Kudüs'te yeni oldubittiler oluşturma gayretlerini reddediyoruz"

Bölgenin bir diğer kanayan yarası Filistin meselesinde de aktif bir tutum sergilediklerini ifade eden Erdoğan, "İşgal, zulüm ve adaletsizliğin Filistin'in adeta kaderi olmaktan çıkarılması, insanlık onurunun bir gereğidir. Kudüs'te yeni oldubittiler oluşturma gayretlerini reddediyoruz. Tüm ülkeleri Birleşmiş Milletler kararlarına, Kudüs'ün tarihi ve hukuki statüsüne saygı göstermeye davet ediyoruz." diye konuştu.

Erdoğan, "Afganistan'da barışın tesisi ve şiddetin sona ermesi için yürütülen çabalara destek veriyoruz. Asya'nın Kalbi-İstanbul süreci kapsamındaki faaliyetlerimizi bu kapsamda sürdürmeye devam edeceğiz. Keşmir sorununun Pakistan ve Hindistan arasında diyalogla ve ilgili Birleşmiş Milletler kararları temelinde Keşmir halkının beklentileri doğrultusunda çözümünü destekliyoruz." dedi.

"Terör ve şiddetin hiçbir haklı gerekçesi yoktur"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine şu şekilde devam etti:

"Halihazırda Birleşmiş Milletler Avrupa Güvenlik ve İş Briliği Teşkilatı ile İslam İş Birliği Teşkilatı içindeki arabuluculuk gruplarının eşbaşkanlıklarını yürütüyoruz. Konferansımız bünyesinde de arabuluculuk kapasitesini geliştirmekte fayda görüyoruz. Şiddete varan aşırıcılık ve terörizm dünya genelinde yükseliştedir. 35 yıldır terörle mücadele eden, DEAŞ'tan PKK'ya, FETÖ'den El Kaide'ye kadar farklı terör örgütlerinin hedefi haline gelmiş bir ülkeyiz. Bugüne kadar onbinlerce vatandaşımızı terörle mücadelede kurban verdik. Terör ve şiddetin hiçbir haklı gerekçesi yoktur. Terörle mücadelede kararlı duruş sergilenmesi çok önemlidir. Bir terör örgütü eliyle diğerini yok etme politikalarının varacağı yer daha fazla kan, daha fazla işgal, daha fazla zulüm ve gözyaşıdır. Suriye sahası maalesef bu acı hakikatin ispatı olmuştur."

"Modern İpek Yolu'nun yeniden inşasını destekliyoruz"

Erdoğan, "Öte yandan istikrarlı ve sürdürülebilir kalkınmanın temellerini güvence altına almak noktasında somut adımların atılmasına ihtiyaç duyuluyor. Bu kapsamda hakkaniyeti esas alan çok taraflı çözümlerin yararına inanıyoruz. Bölgemizde kombine taşımacılık koridorlarının geliştirilmesine önem veriyor, modern İpek Yolu'nun yeniden inşasını destekliyoruz. Kafkasya ve Orta Asya'yı aşarak Çin'e kadar ulaşan Hazar Geçişli Doğu-Batı Orta Koridor girişimimiz, bu yaklaşımımızın en somut örneğidir. Bölgesel barışı, istikrarı ve ekonomik iş birliğini zedeleyen tek taraflı adımları ve yaptırımları doğru bulmadığımızı ifade etmek isterim. Bu düşüncelerle Duşanbe zirvesinin aramızdaki uzun soluklu dayanışmanın dönüm noktası olmasını temenni ediyorum." değerlendirmelerinde bulundu.

Yorumlar (0)