Erdoğan'dan Kazakistan duyurusu: 5,3 milyar dolara yükseldi!

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ile bir dizi anlaşmaya imza attıktan sonra ortak basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İki ülke arasındaki ticaret hacmini 5,3 milyar dolara yükselttik. Bu da bir önceki yıla göre yüzde 58'lik artış anlamına geliyor." dedi. Erdoğan, görüşmede Ukrayna'nın egemenlik haklarının korunması gerektiği konusunda mutabık kalındığını da bildirdi.

GÜNDEM 10.05.2022, 20:16 11.05.2022, 15:17 Hakan Öksüz
Erdoğan'dan Kazakistan duyurusu: 5,3 milyar dolara yükseldi!

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'i Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ağırlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasında yapılan bir dizi anlaşmaya imza attı. İmza töreni sonrası ortak basın toplantısı gerçekleştirildi. 

Ülkesinde Cumhurbaşkanı olarak seçilen Tokayev'in, ilk resmi ziyaretini Türkiye'ye yaptığını kaydeden Erdoğan, Kazakistan'ın Türklerin ata yurdu olduğunu hatırlattı. Erdoğan, "Türkiye'de Kazak vatandaşların ikinci evi olarak kabul edilir. İki ülke 30 yıldır diplomatik ilişki içerisinde. İmzaladığımız anlaşmalar, bu köklü geçmişi 'stratejik ortaklık' düzeyine çıkardı. Ocak ayından Kazakistan'da meydana gelen şiddet olayları nedeniyle üzgünüz." dedi.

Ticaret hacmimiz 5,3 milyar dolara çıktı!

Kazakistan ile askeri, ekonomik ve siyasi alanda stratejik ortaklık kurulduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İki ülke arasındaki ticaret hacmini 5,3 milyar dolara yükselttik. Bu da bir önceki yıla göre yüzde 58'lik artış anlamına geliyor. Yeni hedefimiz, bu ticaret hacminin 10 milyar doları geçmesidir. Kazakistan'daki yatırımlarımızı artırmak niyetindeyiz." ifadelerini kullandı. 

"Ukrayna'nın egemenliğinin korunması önemli"

Görüşmede bölgesel ve uluslararası meselelerin de masaya yatırıldığını aktaran Erdoğan, "Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşı da konuştuk. Ukrayna'nın egemenlik haklarının korunması konusunda benzer görüşlere sahip olduğumuzu idrak ettik. Savaşın acilen sona erdirilmesini temenni ediyoruz. Ekim ayında Kazakistan'da Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısını yapacağız." dedi.

Yorumlar (0)