Erdoğan'dan 'İstanbul Sözleşmesi' açıklaması

Erdoğan, İstanbul Sözleşmesi'ne dair, "Tamamen gündemimizden çıktı." dedi.

GÜNDEM 17.11.2021, 21:08
Erdoğan'dan 'İstanbul Sözleşmesi' açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İspanya Başkanı Sanchez ile ortak basın toplantısı gerçekleştirdi.

"İstanbul Sözleşmesi gündemimizde yok"

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar, şu şekilde:

"Bugün gerçekleştirdiğimiz zirveyle birlikte ilişkilerimizi geniş kapsamlı ortaklık olarak nitelendirmeye karar verdik. 

Salgının olumsuz etkilerine karşın ticaret hacmimiz 2020 rakamlarını yakaladı. Hedefimiz ise 20 milyar dolar. Bunu başaracağımıza inancım tam. 

600'ü aşkın İspanyalı firmanın ülkemizde yatırım yapmasını büyük bir memnuniyetle karşılıyoruz. Diğer firmaları da ülkemize yatırım yapmaya çağırıyorum. Bu çağrı halihazırda karşılık bulmuş durumda. İspanyalı BBVA'nın gerçekleştirdiği açıklamalar ülkemize duyulan güvenin en açık göstergesidir. 

İki ülke Avrupa'nın batı ve doğu ucunda kıtanın refahını ve güvenliğini sağlayan NATO müttefikidir. Ne yazık ki çoğu NATO üyesi ülke buradaki Patriot'larını alıp gittiler fakat İspanya bunu yapmadı. 

Savunma sanayisinde İspanya ile çok sayıda ortak proje yürütüyoruz. Bu alanlardaki ortaklığın daha da ilerlemesini arzu ediyoruz. İspanya ile birlikte uçak gemisi yaptık ve denize indirdik. Bunun daha büyüğünü de birlikte yapmak istiyoruz.

Biz pozitif gündemin uygulamaya alınması amacıyla diplomasi ve diyalogdan yana ilkeli tutumumuzu ve gayretlerimizi ortaya koyduk. Avrupa Birliği bize stratejik olarak yaklaşmalı ve somut adımlar atmalıdır. Halkımıza vize muafiyeti tanınmalı, Gümrük Birliği Anlaşması güncellenmelidir.

Avrupa'nın iki ayrı ucundaki Türkiye ve İspanya, düzensiz göç hususunda önemli bir görev üstlenmiştir. Bu durumun adil bir şekilde paylaşımı için ortak politikalar üretilmesi elzemdir."

İstanbul sözleşmesine ilişkin bir soru üzerine Erdoğan, "Hükümetimiz kadına şiddete karşı çok hassastır. Bunlarına üzerine üzerine gidiyoruz. Gerekli olan bütün adımları atacağız. İstanbul Sözleşmesi'ni gündemimizden çıkardık. Bahse konu sözleşmeyle atılacak olan adımları yasalarımızda uygulamak üzere gündemimize aldık." şeklinde cevap verdi.

"Türkiye, AB'nin bir parçası olmalıdır"

Sanchez'in açıklamalarından öne çıkanlar ise şu şekilde:

"İki ülke arasında ticari iş birliğimizin salgın öncesi düzeye dönmesini istiyoruz. 

İkili ilişkilerimiz olgunluk düzeyine ulaştı. Geçtiğimiz yaz aylarında Türkiye'deki orman yangınlarına destek verdik. Salgının başında Türkiye bize sağlık malzemesi gönderdi. 

Türkiye, Avrupa Birliği'nin bir parçası olmalıdır. Türkiye bizim için çok önemli bir ortak. Türkiye gibi önemli bir müttefik 2022'deki NATO Zirvesi'nde yer almalıdır."

Yorumlar (0)