Erdoğan'dan farklı F-35 çıkışı!

Tacikistan dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, F-35 konusunda 'bir yere kadar sabredeceğiz' dedi.

GÜNDEM 16.06.2019, 01:16
Erdoğan'dan farklı F-35 çıkışı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tacikistan'da düzenlenen Asya'da İşbirliği ve Güven Arttırıcı Önlemler Konferansı (CICA) 5. Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi kapsamındaki temaslarını tamamlamasının ardından yurda dönerken, uçakta gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

"S-400'LERDE TEMMUZ'UN İLK YARISINDA TESLİMAT BAŞLIYOR"

Zirve sırasında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile gerçekleştirdiği ikili görüşmede S-400'lerin de gündeme geldiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Zaten S-400 konusu bitmiş vaziyette. Herhangi bir olumsuzluk söz konusu değildir. Öyle zannediyorum ki Temmuz ayının ilk yarısında artık S-400'ler gelmeye başlayacaktır. Bu konuyla ilgili takvimi arkadaşlarımız takip etmektedir" diye konuştu.

TÜRKİYE, AMERİKA'NIN S-400 MEKTUBUNA NE ZAMAN VE NASIL CEVAP VERECEK?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Amerika'dan S-400 konusunda gelen mektuba Türkiye ne zaman yanıt verecek, nasıl bir mesaj verilecek, yaptırım meselesi nasıl aşılacak? Donald Trump ile görüşmeniz mi belirleyici olacak? F-35’den Türkiye’nin vazgeçmesi mümkün mü?" şeklindeki soruya ise şu cevabı verdi:

MEKTUP

"Millî Savunma Bakanlığımız o mektuba karşı bir mektup konusunda çalışmasını sürdürüyor. Çok kısa zamanda, belki de bu hafta içerisinde mektup gönderilecektir. Çerçevesi içeriği belirlenmiş vaziyettedir.

"S-400'DEN TAVİZ VERMEYECEĞİZ, BU BENİM DEVLET ADAMLIĞIMA UYMAZ"

S-400 konusunda kararımız nettir. S-400’den taviz vermeyiz. Her zaman söylüyorum; burası kasaba devleti değil, burası Türkiye Cumhuriyeti devletidir. İmzayı atmışız, her şeyi bitirmişiz biz. Karşı taraftan Rusya, bize vereceği kredide yapılabilicek her türlü kolaylığı göstermiş ve gerçekten uluslararası piyasada olmayan faiz yüzdeleriyle bize bir kredi vermiş. Şimdi burada tükürdüğümüzü yalarsak ne devlet terbiyemize uyar ne de benim devlet adamlığıma uyar. Böyle bir şeyi asla yapamayız.

"F-35'LER İÇİN TAKSİTLERİMİZİ ÖDÜYORUZ, 4 TANESİNİ DE TESLİM ALDIK"

F-35 konusunda da söyleyeceğim şeyler aynıdır. Üzerimize düşeni her zaman yaptık. Ödemeler konusu ise, taksitlerimizi tıkır tıkır ödüyoruz. Şu ana kadar 1 milyar 250 milyon dolar ödeme yapmışız. Biz görevimizi yerine getirirken, karşımızdaki de görevini yerine getirmelidir. F-35 savaş uçaklarından 4 tanesini teslim aldık. Bunlar şu anda Arizona’da duruyor. Generalimiz gittiler, pilotlar orada, eğitimleri aldılar.

"AMA UÇAKLARI GÖNDERMEYE GELİNCE BİZE KARŞI YANLIŞ YAPIYORLAR"

Ama uçakları göndermeye gelince bu noktada maalesef bize yanlış yapmaktadırlar. Bu savaş uçaklarının bir kısım parçaları da Türkiye’de üretiliyor. İşin bir de bu boyutu bulunuyor. Sen ödemeyi yapacaksın, parçaların bir kısmı Türkiye'de üretilecek ama kalkıp ‘uçakları vermeyeceğiz’ diyeceksin. Bu tabi ki yakışıksız bir durum.

"ABD BAŞKANI TRUMP FARKLI KONUŞUYOR, DİĞERLERİ FARKLI DAVRANIYOR"

Bu konuları ben Sayın Donald Trump ile görüştüğüm zaman bakıyorum ki o farklı konuşuyor. Buraya gelince bunlar da farklı davranıyor. Bu tür şeyler yapmak doğru değildir.

"BİR YERE KADAR SABREDECEĞİZ"

F-35 konusunda belli bir yere kadar sabredeceğiz. G20 zirvesinde Sayın Donald Trump ile etraflıca görüşmemiz olacak. Orada bu konuları da ele alacağız. Fakat aşağıdaki birileri farklı şeyler konuşursa, o zaman hemen zaten Sayın Donald Trump ile irtibatımızı kurarız, orada da konuları telefon diplomasisi ile çözmeye çalışırız. Orada da bu tür işler fazla gecikmiyor."

"TÜRKİYE ÖDEMELERİNİ DÜZGÜN YAPAN ÜÇ-BEŞ ÜLKEDEN BİRİ, BİRÇOĞU ÖDEME YAPMIYOR BİLE"

"F-35 konusunun çözüleceğine inanıyor musunuz?" şeklindeki soruya ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan şöyle cevap verdi:

Ben en azından inanmak istiyorum. Çünkü Türkiye de ABD de birer NATO ülkesi ülkeler. Türkiye NATO’nun en güçlü ayağı ve NATO’da ödemelerini yapan üç-beş ülkeden biri. Birçoğu ödemesini bile yapmıyor ya da çok düşük ödemeler yapıyor. Bir stratejik ortak, bir ortağa yanlış yapar mı hiç? Ya da yapmaması lazım. Biz NATO’nun farklı bir ayağını oluşturuyoruz.

Yorumlar (0)