Erdoğan'dan F-35 tepkisi: Bunun adı gasp!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD ile F-35 gerginliğine ilişkin, "Siz bir müşteri arıyorsanız, bir müşteri çıkmışsa, o müşteri de ödemelerini tıkır tıkır yapmışsa sen o müşterinin malını nasıl vermezsin? Bunun adı gasp olur." dedi.

GÜNDEM 04.07.2019, 08:59 04.07.2019, 09:01
Erdoğan'dan F-35 tepkisi: Bunun adı gasp!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çin ziyareti sırasında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, ABD ile F-35 gerilimi, BM Özel Temsilcisi'nin PYD/YPG ile yaptığı anlaşma ve Türkiye-Çin ilişkileri gibi konularda önemli mesajlar verdi.

“F-35'lere 1,4 milyar dolar ödeme yaptık" 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’nin "S-400 alırsanız F-35’ler teslim edilmez" tehdidine “Sen müşterinin malını nasıl vermezsin, bunun adı gasp olur.” diyerek tepki gösterdi.

Erdoğan, "Siz bir müşteri arıyorsanız, bir müşteri çıkmışsa, o müşteri de ödemelerini tıkır tıkır yapmışsa sen o müşterinin malını nasıl vermezsin? Bunun adı gasp olur. Biz şu ana kadar da 1,4 milyar dolar ödeme yaptık. Askerlerimiz, pilotlarımız bir general eşliğinde eğitime gitti. 4 tanesini teslim ettiler, diğerlerini bıraktılar. 116 tane F-35 almak için sözleşmemizi yaptık. Biz burada pazar değil aynı zamanda ortak üreticiyiz. Bazı parçalarını da Türkiye’de üretiyoruz." ifadelerini kullandı.

"Trump'ın ortaya koyduğu tavır, takdire şayandır"

Erdoğan, Osaka'daki G-20 zirvesinde ABD Başkanı Donald Trump ile gerçekleştirdiği görüşmeye ilişkin, "Sayın Trump'ın görüşmede arkadaşlarıma kullandığı ifadeler, onlara yönelik ortaya koyduğu tavır, takdire şayandır. Ben de kendilerine bu tür tavırlarını sevdiğimi belirttim." diye konuştu. 

"BM’nin bir terör örgütünü muhatap alması skandaldır"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Özel Temsilcisi Virginia Gamba’nın, terör örgütü YPG/PYD ile çocuk savaşçılar hususunda yaptığı anlaşmayı değerlendirdi.

Erdoğan, "Bu asla kabul edilemez. BM’nin bir terör örgütünü bu şekilde muhatap alması, masaya oturması ve resmi bir statü tanır gibi bir anlaşma imzalaması en hafif ifadesiyle bir skandaldır. BM böyle bir skandalın altına imza koyamaz. Ben gıyabında söylüyorum ama BM Genel Sekreteri Guterres’in bundan haberi yoktur, böyle bir yanlışı asla yapmaz diye düşünüyorum. Silahlı çatışmalarda çocuklar konusundaki özel temsilci Virginia Gamba’nın bu işlemini protesto etmek için BM Daimi Temsilcimiz Feridun Sinirlioğlu girişim başlattı. Döner dönmez de ilk etapta Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu, Guterres’le konuyu ele alır. Daha sonra gerekirse ben de görüşürüm. Bu ortada bırakılacak bir konu değil." dedi.

"Ruhani ve Hamaney’le görüşmelerde bulunabilirim"

Erdoğan, uluslararası gündemin sıcak başlıklarına da değindi. 

ABD-İran gerginliği için Japonya Başbakanı Şinzo Abe'nin birlikte hareket etme tavsiyesinde bulunduğunu aktaran Erdoğan, "Abe ile yaptığımız görüşmede Abe 'Böyle bir olayda birlikte olabilir miyiz?' dedi. Ben de 'Niye olmasın' dedim. Her ikisiyle de gerek Ruhani gerek Hamaney’le görüşmelerde bulunabilirim' dedim. 'Beraber derseniz, beraber de olabilir' dedim. O konuda bir sıkıntımız yok. Tabi nereden başlayacağız, nereye gideceğiz, nerede bitireceğiz? Bunlar da önemli. Acemlerin bir sözü var; “Oturdular, konuştular ve dağıldılar” derler. Öyle olacaksa hiç anlamı yok. Sadece vakit kaybedersiniz, o kadar. Burada da netice almaya odaklanılmalı." şeklinde konuştu.

"Hafter korsan konumundadır"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Libya'da 6 Türk vatandaşın kaçırılıp daha sonra serbest bırakılması sürecine ilişkin değerlendirmede bulundu.

Erdoğan, "Orada BM’nin uluslararası hukuka göre muhatabı Sarrac’tır. Hafter şu anda orada tam manasıyla korsan hareket yapmıştır; korsan konumundadır. Biz de bugüne kadar bütün görüşmelerimizi Sarrac’ın ekibiyle yaptık. Ben bugüne kadar Hafter’le muhatap olmadım. Şimdi BM’nin de buna göre adımlarını atması lazım. Şu an Sarrac ve ekibi kaybedilen yerleri her geçen gün tekrar geri alıyorlar. Temenni ederiz ki kısa zamanda Libya’da da bir seçime gitme imkanı doğar. Halk kendi haklarını demokratik yollarla temsil etme imkanı yakalar." dedi.

Doğu Akdeniz'deki gelişmeler

Erdoğan, Doğu Akdeniz’deki gelişmeler hakkında şunları söyledi: 

"Hukuk içinde atılması gereken adımları atıyoruz. Bundan sonra da böyle götürmeye çalışacağız. Ama karşımıza hukuk tanımazlar çıkarsa, onların anlayacağı dil neyse o dille de konuşmasını biliriz. Orada hiçbir hukuku olmayanların kendilerine hak istihsal etmeleri kabul edilebilir bir şey değil. Zaten Güney Kıbrıs bugüne kadar hiçbir zaman hukukla hareket etmedi. AB’ye girişi şaibeli olan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi oradan aldığı güçle KKTC’yi korkutmaya çalışıyor." dedi.

"Türkiye'de Çin yatırımları teşvik edilecek"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Japonya’daki G-20 zirvesi’nin ardından Çin’e geçti. Çin ile Türkiye arasındaki ilişkilerde ticaretin önemini vurguladı. Türkiye’deki Çin yatırımlarının artmasının teşvik edileceğini kaydeden Erdoğan, "Çin ile savunma sanayii ve ileri teknolojiye dönük adımlar atabiliriz." diye konuştu. 

Yorumlar (0)