Erdoğan'dan doğal gaz mesajı: Acilen başlamalı

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna-Rusya savaşından Türkmen gazının batıya sevkiyatına kadar birçok konuda açıklama yaptı. Erdoğan, Türkmen gazının sevkiyatının bir an önce başlaması gerektiğini vurguladı.

GÜNDEM 14.12.2022, 12:42 14.12.2022, 12:48 Hakan Öksüz
Erdoğan'dan doğal gaz mesajı: Acilen başlamalı

Türkiye-Azerbaycan-Türkmenistan Devlet Başkanları Birinci Zirvesi'ne katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ikili görüşmelerden sonra Azerbaycan ve Türkmenistanlı mevkidaşlarıyla buluştu. Enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesinin öneminin son aylarda daha iyi kavrandığını kaydeden Erdoğan, Türkmenistan ve Azerbaycan üzerinden Türkiye'ye elektrik nakli yapılması ile ilgili çalışmalara hazır olduklarını vurguladı.

"Türkmen gazının sevkiyatı önemli, bir an önce başlamalı"

Zirvede önemli açıklamalarda bulunan Erdoğan, Türkmen doğal gazının batı pazarlarına sevkiyatının bir an önce başlaması gerektiğine işaret etti. Yeni imkanları değerlendirmek istediklerine dikkat çeken Erdoğan, "12 Aralık Bağımsızlık Bayramı dolayısıyla Türkmenistan'ı kutluyorum. Merhum Haydar Aliyev'in ruhu şad olsun. Zirveyi oldukça anlamlı bir günde yapıyoruz. Kardeşlik bağlarımızın güçleneceğine inanıyorum." dedi.

"Ukrayna-Rusya savaşında barış mümkün"

Ukrayna ile Rusya arasında devam eden savaşa değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu savaşın birçok alanda yol açtığı olumsuzlukları görüyoruz. Savaş nedeniyle küresel sistemin sütunları sarsıldı. Bunun kazananı olmaz, akan kanın durması için çaba gösteriyoruz. Barış yolu neden açılmasın? Esir takası ve tahıl anlaşmasının yapılması bunun kanıtıdır. Zelenskiy ve Putin ile görüşmelerimiz sürüyor." ifadelerini kullandı.

"Üç ülke arasındaki ortak ticaret hacmi büyüyecek"

Savunma sanayisinde Türkiye'nin önemli bir mesafe katettiğini kaydeden Erdoğan, "Kendi kendimize yeter hale geldik. Öte yandan Çanakkale Köprüsü ve Marmaray'ı da hizmete açarak doğu-batı yönlü ulaşımı kolaylaştırdık. Her alanda çalışmalarımız devam ediyor. İmzalayacağımız anlaşma ile Türkiye, Azerbaycan ve Türkmenistan arasındaki ortak ticaret hacmi büyüyecek. Vizelerin kaldırılması bunu sağlayacak." şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)