Erdoğan'dan BM Gıda Zirvesi'ne mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM (Birleşmiş Milletler) Gıda Sistemleri Zirvesi'ne video mesaj gönderdi.

GÜNDEM 23.09.2021, 22:14 24.09.2021, 12:10
Erdoğan'dan BM Gıda Zirvesi'ne mesaj

Erdoğan, Birleşmiş Milletler Gıda Sistemleri Zirvesi'ne ilettiği video mesajda, sürdürülebilir kalkınma çerçevesinde, açlığın 2030 yılı itibarıyla sona erdirilmesi hedefinin, ne yazık ki çok uzağında olunduğunu ifade etti.

Dünya nüfusu hızla artarken, küresel gıda talebinin de kaçınılmaz bir biçimde arttığının altını çizen Erdoğan, yıkıcı etkileri ve yoğunluğuyla artan iklim felaketleri, kuraklık, su kıtlığı gibi iklim değişikliğinin sonuçlarının da gıda kaynaklarını negatif bir şekilde etkilediğini kaydetti.

"Pandemiden önce çalışmalara başlamıştık"

Gıda sistemlerine yönelik maliyetler yükselirken, gıda kaynaklarına erişimin bir hayli zorlaştığına, zedelenen gıda güvenliğinin günümüzün en önemli sınavlarından kitlesel göçü teşvik ettiğine işaret eden Erdoğan, şöyle konuştu:

"COVID-19 pandemisi ise sistemin yükünü artırmış, büyük zorluklarla elde edilen kazanımların hızla yitirilmesi riskini beraberinde getirmiştir. Türkiye olarak, söz konusu tabloyu akılda bulundurarak, pandemi öncesinde, 2019 senesinde, gerekli çalışmalara başladık. Aynı sene, sürdürülebilir gıda sistemlerinin bütün unsularını kapsayan 21 çalışma grubuyla 3'üncü Tarım Orman Şura'mızı düzenledik. Su Şura'mızın tanıtımını gerçekleştirerek, Türkiye genelinde istişarelere hız kazandırdık. 2023'ün sonuna dek uygulanmak üzere, tohumdan sofraya dijital değer zincirinin tesisi, gıda israfı ve kaybına dair altyapının oluşturulması, su kanununun çıkarılması gibi 324 alt eylem ve 46 ana eylem belirledik. Milli yol haritamız, besin değeri yüksek, güvenilir ve yeterli gıdaya herkesin makul fiyatlarla ulaşımından, gıda israfı ve kaybının azaltılmasına, tarım, hayvancılık ve su ürünleri sektörlerinde sürdürülebilirlikten, krizlere ve acil durumlara karşı gıda güvenliğinin teminine dek çeşitli hususlara odaklanmaktadır."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yol haritaları çerçevesinde, kuraklıkla mücadele ve iklim değişikliği, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı, su kirliliğinin azaltılması ve elektronik ticaret uygulamalarının yaygınlaştırılmasını amaçladıklarını belirtti.

"Çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz"

Yine bu kapsamda biyoçeşitliliğin korunması ve doğa ile uyumlu üretim, gençler ve kadınların gıda ve tarım sektöründe istihdamı, dijital dönüşümün hızlandırılmasıyla insana yakışır iş olanaklarının geliştirilmesi hususlarında da çalışmalar yürüttüklerine işaret eden Erdoğan, şöyle devam etti:

"Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü ile iş birliği durumunda da 'Gıdanı Koru' kampanyamızı devam ettirerek israfın önüne geçmeye çabalıyoruz. Güvenilir ve yeterli gıdaya erişim, bir imtiyaz değil herkes için en doğal bir haktır. Çocuklarımıza daha yaşanabilir, daha adil, daha müreffeh bir dünya bırakmak da hepimizin ortak misyonudur. Türkiye olarak, bu yönde çalışmayı kararlı bir şekilde sürdürüyoruz. Zirvenin başarılı geçmesini temenni ediyor, sizleri saygıyla selamlıyorum."

Yorumlar (0)