Erdoğan'dan art arda kritik temaslar

Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile telefonda görüştü.

GÜNDEM 11.07.2022, 19:08
Erdoğan'dan art arda kritik temaslar

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Vladimir Putin ve Volodimir Zelenskiy ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

"Harekete geçme vakti geldi"

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen açıklama doğrultusunda, söz konusu görüşmede, Suriye'deki son durumun yanı sıra Rusya-Ukrayna Savaşı ve Karadeniz'de tahıl ihracatı için güvenli koridorlar oluşturulmasına ilişkin hususlar ele alındı.

Görüşmede, Suriye'deki hudut ötesi mekanizmanın uzatılmasına önem verdiğinin altını çizen Erdoğan, BM'nin (Birleşmiş Milletler) Karadeniz'de tahıl ihracatı için güvenli koridorlar oluşturulması planı ile ilgili harekete geçme vaktinin geldiğini kaydetti.

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın adil ve kalıcı bir sulhla, müzakereler yoluyla sonlandırılması gerektiğini tekrarlayan Erdoğan, Türkiye olarak şu ana değin olduğu gibi müzakere sürecinin tekrar canlandırılması için her türlü katkıyı vermeye hazır durumda olduklarını dile getirdi.

"En büyük dileğimiz barış"

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından yapılan açıklama doğrultusunda, bahse konu görüşmede, Rusya-Ukrayna Savaşı ve Karadeniz'de tahıl ihracatı için güvenli koridorlar kurulmasına ilişkin konular ele alındı.

Erdoğan, söz konusu görüşmede, en büyük dileklerinin Ukrayna'ya sulhun gelmesi olduğunu kaydederek, Ukrayna'daki tahıl ürünlerinin tüm dünyaya ulaştırılması için BM tarafından hazırlanan plana ilişkin faaliyetlere devam ettiklerini ifade etti.

Rusya ile Ukrayna arasında çözüme diplomasi yoluyla ulaşılacağını, bu sebeple de müzakere masasının açık olması gerektiğini belirten Erdoğan, İstanbul sürecinde arabuluculuk ve kolaylaştırıcılık dahil olmak üzere gereksinim duyulan her türlü desteği vermeye hazır vaziyette olduklarını söyledi.

Erdoğan, Zelenskiy'nin Kurban Bayramı sebebiyle yayımladığı video mesajında Türkçe olarak yaptığı bayram kutlaması için de kendisine ayrıca teşekkürlerini iletti.

Yorumlar (0)