Erdoğan'dan ABD'ye çok sert ifadeler!

Cuma namazını Üsküdar'da bulunan Hz. Ali Camisi'nde eda eden Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gündem ise Libya'da kalıcı ateşkes sağlanması, Azerbaycan-Ermenistan çatışması ve S-400 konusu... Erdoğan'ın S-400 konusunda ABD'yi tepkisi ise çok ağır oldu.

GÜNDEM 23.10.2020, 15:28
Erdoğan'dan ABD'ye çok sert ifadeler!

Cuma namazını İstanbul Üsküdar'da bulunan Hz. Ali Camisi'nde kılan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cami çıkışında gazetecilerin gündeme dair sorularını cevapladı.

Libya'da kalıcı ateşkes sağlanması

BM'nin Libya'da taraflar arasında tam bir kalıcı ateşkes sağlandığına ve tarafların anlaşmayı imzaladıklarına dair açıklaması sorulan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "İmzalanan kalıcı ateşkes anlaşması en üst düzeyde imzalanmadı. Daha alt düzeyde imzalandı. Kalıcılığın ne kadar süreceğini zaman gösterecek" dedi.

3 ay içinde paralı askerlerin Libya'dan çekilmesinin ne kadar mümkün olduğunu soran Cumhurbaşkanı Erdoğan, anlaşmayı Hafter tarafından bir temsilci ile Sarrac tarafından bir temsilcinin (Mısrata'dan bir komutan) imzaladığını, hâliyle güvenilir bulmadığını belirterek, Azerbaycan ve Ermenistan dışişleri bakanları arasında imzalanan ateşkes anlaşmalarını ve neticesini hatırlattı. Recep Tayyip Erdoğan, "Temenni ediyorum ki Libya'da öyle olmaz ve kalıcı denilen bu ateşkese uyulur." ifadelerini kullandı.

Azerbaycan-Ermenistan çatışması

Cumhurbaşkanı, bir gazetecinin "Azerbaycan ordusunun İran sınırındaki bölgeleri kurtardığını, Aliyev'in Türkiye'nin AGİT Minsk eşbaşkanlarından biri olması teklifini ve Putin'in Kafkasya konusundaki açıklamalarını" sorması üzerine şu cevabı verdi:

"Azerbaycan Cumhurbaşkanı, saygı değer kardeşim İlham Aliyev'in ifadesini alıp bir kenara koymamız mümkün değildir. Rusya Kafkasya'da ne kadar çözüm ve barış istiyor ve bunun içinde bulunmak istiyorsa, Türkiye'nin de en az Rusya kadar bu hakkı bulunuyor. Türkiye AGİT'ten dolayı Minsk'te yeri var. Ancak Minsk eşbaşkanları (ABD, Rusya, Fransa) maalesef hiçbir neticeye ulaşamadı. Azerbaycan haklı bir talepte bulunuyor ve diyor ki 'Ermenistan Rusya'yı teklif ediyorsa, çatışmanın tarafı olarak bizim de Türkiye'yi teklif etme hakkımız var. Türkiye bu yüzden Rusya ile beraber barış görüşmelerinde bulunmalı.' Kaldı ki, Rusya tarafından olumsuz bir yaklaşım kulağıma gelmedi. Zaten Rusya'nın bizimle ilgili olumsuz tavrı ya da açıklamaları bulunmuyor. 'Rusya'nın olumsuz açıklama var.' diyenler, kendi kanaatlerini ortaya koyuyor. Ankara Moskova ile gerek Azerbaycan-Ermenistan, gerek Suriye, gerek Libya, gerekse diğer konularda müşterek bir çalışma içindeyiz ve bu sürüyor. Temennim o ki, bundan sonra da gerek Suriye'de, gerek Libya'da, gerekse Azerbaycan ve Ermenistan konusunda çözüm noktasında başarılı adımlar atarız ve bu sorunları çözeriz."

ABD'nin S-400 tepkisine sert tepki

ABD Savunma Bakanlığının, Türkiye'nin Sinop'ta S-400 füze savunma sistemini test etmesine ilişkin tepki gösterdiği hatırlatılan Erdoğan, "Bizi bağlamaz" cevabı verdi.

Testleri doğrulayan ve devam ettiğini de belirten Erdoğan, ABD'nin yaklaşımının ne olduğunun Türkiye'yi bağlamadığını kaydederek, "Elimizdeki S-400'ün imkanlarını test etmeyeceğiz de ne yapacağız?" diye sordu.

"S-400'leri test edip edemeyeceğimizi ABD'ye soracak değiliz" ifadesini kullanan Erdoğan, sadece S-400 hava savunma sistemi değil, bunun dışında çok sayıda ağır, orta, hafif silahların da testlerinin yapıldığını, yapmaya da devam edeceklerini, test edilenler arasında ABD'den alınan birçok silahın da bulunduğunu dile getirdi.

Yunanistan'ın elinde S-300 hava savunma sisteminin bulunduğunu, test etmek bir tarafa fiili anlamda kullandığını hatırlatan Erdoğan, "Amerika Yunanistan'a bir şey söylüyor mu? Hayır. Bu silahın Rusya'ya ait olması beyefendileri rahatsız ediyor. Türkiye kararlı. Yoluna aynen devam edecek." şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)