Erdoğan, CNN International'a konuştu: Esed ile barışırız ama...

CNN International'ın sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sinan Oğan ile pazarlık yapacak mısınız?" sorusunu yanıtladı. Eskiden Esed ailesiyle bir hukukunun olduğunu kaydeden Erdoğan, Beşar Esed ile ilişkilerin düzelmesi için sağlanması gereken şartı açıkladı.

GÜNDEM 19.05.2023, 20:53 Hakan Öksüz
Erdoğan, CNN International'a konuştu: Esed ile barışırız ama...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, CNN International sunucusu Becky Anderson'ın gündeme dair sorularına cevap verdi. İkinci tur cumhurbaşkanlığı seçimlerinde halktan güçlü bir destek beklediğini kaydeden Erdoğan, şimdiye kadar 15 seçim galibiyeti aldığını belirtti.

Oğan ile pazarlık yapacak mı?

Sinan Oğan'ın kendisine destek vermesi halinde bir teklif yapılıp yapılmayacağı sorusuna cevap veren Erdoğan, "Bu tarz pazarlıkları sevmem. Şimdiye kadar hiç bu çeşit bir pazarlığa girmedim. Seçimin kaderini belirleyecek olan halktır. Şu an iki aday var. Biri Erdoğan, biri Kılıçdaroğlu. Vatandaşlar Kılıçdaroğlu'na 'senin referansın ne?' diye soracak. Benim referansım, yaptığımız eser ve hizmetlerdir. Sinan Oğan, ikinci tura kalamadı. Ona oy verenler, kitle halinde bir tarafa yönelmeyecektir. Orada farklı dağılımlar olur." ifadelerini kullandı.

Suriyelilerin geri dönmesi

"Seçimi kazanması halinde 1 milyondan fazla mültecinin gönüllü olarak kendi ülkesine döneceğini söylüyorsunuz, doğru mu?" sorusuna, "Daha fazla da olabilir." karşılığını veren Erdoğan, "Suriye'deki altyapı yatırımlarımız sayesinde çok daha fazla mülteci, kendi ülkesine dönebilir. İnsanlar, kendi ülkelerine gönüllü dönecek bu yatırımlar sayesinde. 'Seçilirsem hepsini göndereceğim' yaklaşımı doğru değil. Bu kişilerin içinde doktoru, mühendisi, hukukçusu var. Eğitimli mülteciler var. İnsan endeksli bir yaşam anlayışını uygulamak zorundasınız. Onların yaşadığı durum, yarın herkesin başına gelebilir." dedi.

"Esed ile ilişkiler düzelebilir"

Beşar Esed ile ilişkinin toparlanıp toparlanamayacağı hakkında soruyu da cevaplayan Erdoğan, "Eskiden Esed ailesiyle hukukum vardı. Sonra yaşanan gelişmeler nedeniyle bağlar koptu. Bu bizi de üzüyor. Sayın Putin ile bir dostluğumuz var. Bu münasebetle 'yeniden kapıyı açabiliriz' düşüncesine girdik. Suriye'nin kuzeyinde terörle mücadele ediyoruz. Bu konuda dayanışma içine girilirse neden barışmayalım? Suriye ile sınırımız yaklaşık 900 kilometre civarında. Burada bir terör tehdidi olduğu sürece oradan çekilmeyeceğiz." vurgusunu yaptı.

Yorumlar (0)