Erdoğan: Biden'ın olumlu yaklaşımını gördüm

Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi'nin ardından açıklamalarda bulundu.

GÜNDEM 31.10.2021, 21:36 01.11.2021, 01:35
Erdoğan: Biden'ın olumlu yaklaşımını gördüm

Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi'nin ardından basın mensuplarının karşısına geçerek değerlendirmeler yaptı.


Küresel ekonomi

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar, şu şekilde:

Küresel ekonomi, 2021 senesinde toparlanmaya başlasa da ekonomilerimiz halihazırda ciddi meydan okumalarla karşı karşıya durumda. Küresel ekonomi sistemini kontrol altında tutan kuruluşlar, hiçbir gerçekçi ekonomik gerekçesi olmayan siyasi maksatlı manipülasyonlara kendilerini alet etmemelidir.

Pandemi

Aşı milliyetçiliğinin çeşitli yöntemlerle sürdürülmesi, Dünya Sağlık Örgütü tarafından kabul gören aşıların uluslararası çapta ayrımcılığa tabi tutulması asla kabul edilemez.

İklim değişikliği

Çevreyi en çok kirleten devletlerin düzensiz göçle mücadele için harcadığı para, iklim değişikliği ile mücadele adına ayırdıkları paradan 2 kat fazla. Bundan utanç duymalılar.

Biden ile görüşme

Suriye'deki terör örgütlerinin ABD'den aldıkları destekler hususundaki üzüntümüzü kendilerine ifade ettik. Bunların ikili ilişkilere zarar verdiğini dile getirdik. Savunma ve dışişleri bakanlarımız sıkı irtibat halinde olacaklar. Sürecin değişeceğini umuyorum. 

Ekonomik ilişkilerde dışişleri bakanlarımızın ve hazine bakanlarımızın sıkı şekilde görüşmesi gerekiyor. Sayın Biden ile görüşmemiz dar kapsamlıydı. Bu görüşmede F-35 savaş uçağından kaynaklanan 1,4 milyar dolarlık ödeme üzerinde duruldu. Daha çok F-16'ların gündeme geldiğini söyleyebilirim. Savunma bakanlarımız süreci takip ediyor. Sayın Biden'ın olumlu yaklaşımına şahit oldum.  

Afganistan hususu da gündeme geldi. Haziran ayındaki görüşmemizde Kabil Havalimanı gündemimizdeydi. Ağustos ayında öyle gelişmeler oldu ki güçlerimizi çekmek durumunda kaldık. An itibarıyla Taliban bizlerle ve orada büyükelçilerimizle görüşmeler yapıyor. Ne tür adımlar atacağımızı zaman gösterecek. Kadınlara yaklaşımları nasıl olacak? Sosyolojik yaklaşımlarımız ne denli örtüşecek? Adımlarımızı bunlar belirleyecek. 

Bugünkü görüşmemizde Doğu Akdeniz dile getirilmedi. Bu konu benim de Sayın Biden'ın da gündeminde değil. 

Afganistan

Afganistan'dan yeni göç dalgasına karşı tedbirler alıyoruz. Bu konuda da yüklü göçe karşı kapılarımızı açmayı düşünmüyoruz.

Avrupa Birliği

AB'nin kendi ordusunu kurma projesi pek mümkün görünmüyor."



İkili temaslar

Zirve kapsamında birçok ikili görüşme yaptıklarını belirten Erdoğan, muhataplarıyla devletler arasındaki hususları, global ve bölgesel gelişmeleri değerlendirme olanağı yakaladıklarını dile getirdi.

Bu çerçevede ev sahibi İtalya'nın Başbakanı Draghi, AB Komisyonu Başkanı Leyen, Hollanda Başbakanı Rutte, Endonezya lideri Vidodo, Biden, Macron, AB Konseyi Başkanı Michel ve Merkel ile görüştüklerini anlatan Erdoğan, zirve esnasında farklı ülkelerden katılımcılarla da görüşmeler yaptığını bildirdi.

Yaptıkları istişarelerin global, siyasi ve ekonomik istikrar için hayırlara vesile olmasını dileyen Erdoğan, İtalya dönem başkanlığına teşekkür etti, görevi teslim alan Endonezya'ya ise başarı temenni etti.

Yorumlar (0)