Erdoğan, Biden görüşmesi sonrası açıklama yaptı

Brüksel'de ABD Başkanı Biden ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, kritik görüşmenin ardından açıklamalarda bulundu.

GÜNDEM 14.06.2021, 19:05 15.06.2021, 14:10
Erdoğan, Biden görüşmesi sonrası açıklama yaptı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden ile NATO Liderler Zirvesi'nin gerçekleştiği Brüksel'de yüz yüze görüştü.

İki liderin görüşmesi yaklaşık olarak 45 dakika sürdü. Toplantının ardından heyetler arası görüşmeye geçildi. Biden ile Erdoğan'ın başkanlık ettikleri heyetler arası görüşme ise 40 dakika sürdü.

Biden, görüşmenin ardından, "Çok iyi bir toplantıydı." değerlendirmesinde bulundu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmenin ardından basın toplantısı gerçekleştirdi. 

"YPG/PKK'ya desteğin son bulması gerektiğini ilettik"

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları ise şu şekilde:

"Sayın Biden ile kapsamlı bir görüşme gerçekleştirdik. Biden ile hem problemleri hem ortak çıkarlara sahip olduğumuz alanlardaki iş birliği olanaklarını yapıcı bir yaklaşımla ele aldık. Son derece samimi ve yararlı bir görüşme oldu.

Görüşmelerimizde PKK/YPG'ye verilen desteğin son bulmasını açık bir şekilde dile getirdik.

İki stratejik ortak ve müttefike yakışır bir şekilde, direkt olarak diyalog kanallarını, etkin ve düzenli biçimde kullanma hususunda mutabık kaldık. 

İki ülke ilişkilerinde çözülemeyecek hiçbir mesele olmadığını, iş birliği alanlarımızın problem başlıklarından daha zengin ve geniş görünüm sergilediğini düşünüyoruz.

Afganistan hususundaki düşüncelerimizi çok açık bir şekilde Sayın Biden'a ifade ettim. Türkiye'nin Afganistan'dan çıkması istenmiyorsa, mali, lojistik, diplomatik hususlarda ABD'nin bize vereceği destek büyük önem teşkil ediyor. Afganistan'da Pakistan'ı da yanımıza alma düşüncemizi kendilerine ilettik. An itibarıyla bir mutabakat söz konusu.



"S-400 ile ilgili düşüncelerimiz değişmedi"

S-400'de bizim düşüncemiz daha evvel neyse aynı düşünceyi Sayın Başkan'a ilettim. F-35 hususunda da aynı düşünceleri dile getirdim.

Biden ile tanışmam yeni değil, çok çok eskiye dayanıyor. Savunma hususunda, 'Bakanlarımız görüşsün, atılacak adımları bir an evvel atalım.' dedik. Biden'ı ülkemize davet ettim. Programı çerçevesinde değerlendireceğini söyledi.



Diğer liderler ile görüşme

Yunanistan Başbakanı Miçotakis ile güzel bir görüşme yaptık. 'İki ülke arasındaki hususlarda, üçüncü ülke veyahut kişileri bu işe karıştırmayalım.' dedim. Görüşmelerimizi gerektiği durumlarda özel hattan yapmak suretiyle, 'araya birilerini sokmamızın manası yok' kararına vardık. Miçotakis'in sessiz ve sakin bir sene geçirme düşüncelerine katılıyorum.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, 'İslam'a karşı olmam asla söz konusu değildir, bunu bir dost olarak size iletiyorum.' dedi."

Yorumlar (0)