Erdoğan açıkladı: Macaristan'a büyük destek

Erdoğan, "TANAP'tan Macaristan'a doğal gaz sağlanması hususunda biz, Azerbaycan ile beraber her türlü desteği vermek için hazır durumda olduğumuzu da gerek Sayın Novak'a gerekse Macaristan Başbakanı Orban'a ifade ettik. Bu hususta da biz, kararlılıkla amacımıza yürüyoruz." dedi.

GÜNDEM 29.03.2023, 21:10
Erdoğan açıkladı: Macaristan'a büyük destek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülkemize resmi ziyaret yapan Macaristanlı mevkidaşı Katalin Novak ile Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde görüştü.

İki lider, ikili görüşmelerinin akabinde ortak basın toplantısı gerçekleştirdi.


Erdoğan: Macaristan'a doğal gaz sağlamak için hazırız

Erdoğan, 18 Aralık'ta Macaristan-Türkiye Dostluk Anlaşması'nın 100. yıl dönümünün idrak edileceğini kaydederek, şöyle konuştu:

"2024 yılını da 'Ortak Kültür Senesi' olarak kutlayacağız. Ticari ve ekonomik münasebetlerimiz gitgide kuvvetleniyor. Ticaret hacmimiz 2022'de 3,5 milyar dolar oldu. 6 milyar dolarlık ortak hedefimizi yakalamak maksadıyla atılacak olan adımları değerlendirdik. NATO üyesi iki ülke olarak, savunma sanayi iş birliğimizin daha da geliştirilmesinin önemi üzerinde yoğunlaştık. Sayın Cumhurbaşkanı ile ayrıca güncel global ve bölgesel meseleler hakkında da fikir alışverişinde bulunduk. Macaristan'ın, AB-Türkiye ilişkilerindeki müspet gündemin ilerletilmesine yönelik desteğini artırarak devam ettirmesini bekliyoruz. Ukrayna-Rusya Savaşı kuşkusuz gündemimizdeki yerini korudu. Savaşın başladığı gün itibarıyla diyalogun sağlanması için büyük gayret sarf ediyor, diplomatik girişimleri kararlılıkla sürdürüyoruz. Macaristan'ın da aynı düşüncede olmasından dolayı büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Öte yandan, an itibarıyla TANAP'tan Macaristan'a doğal gaz sağlanması hususunda biz, Azerbaycan ile beraber her türlü desteği vermek için hazır durumda olduğumuzu da gerek Sayın Novak'a gerekse Macaristan Başbakanı Orban'a ifade ettik. Bu hususta da biz, kararlılıkla amacımıza yürüyoruz."



Erdoğan: Rusya-Ukrayna Savaşı'nı sonlandıralım

Ukrayna ve Rusya Federasyonu arasındaki savaşta, her iki ülkeyle de ilişkileri hassasiyetle devam ettirdiklerini kaydeden Erdoğan, şu sözleri sarf etti:

"Gerek Sayın Zelenskiy'le gerek Sayın Putin'le bu görüşmeleri devamlı sürdürdük. Ancak son olarak tahıl koridoru hususunda verdiğimiz mücadelede birtakım hassasiyetler dikkate alınmıyor. Örneğin, tahılların yüzde 44'lük kısmı Avrupa'ya gidiyor. Bu tabii Sayın Putin'i bir hayli rahatsız ediyor. Sayın Putin'in buradaki isteği, Afrika ülkelerine, en az gelişmiş ülkelere biz bunları nakledelim ki yüzde 14 oralara naklediliyor, yüzde 14 ise bize ücretsiz geliyor. Benim de elbette Sayın Putin'e, 'Sizin bu arzunuza ben de katlıyorum, biz de bu tahılları, una çevirerek en az gelişmiş ülkelere nakledelim.' Afrika ülkelerine taşıma planlamasını ilgili bakanlığımız gerçekleştirir, bu şekilde nakledilir. Bu mutabakatımız sürüyor. Böylelikle istiyoruz ki Rusya-Ukrayna arasında bir an evvel masada sulhu getirelim ve masadaki bu sulhla beraber savaşı sonlandıralım. Görüşmelerimiz sürüyor."



Novak: Türk Akımı'na gereksinimiz var


Novak ise "Türkiye, ülkemizin enerji güvenliği hususunda vazgeçilmez bir öneme sahiptir. Türk Akımı'na gereksinimiz var." dedi. 

Öte yandan, iki lider, toplantının ardından arama kurtarma köpeği Mancs'ı sevdi.

Yorumlar (0)