Erdoğan, Abdülhamid Han sondaj gemisinin ilk görev yerini açıkladı

Taşucu Limanı’nda bakımları tamamlanan Abdülhamid Han sondaj gemisini ilk görev yerine uğurlama töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Abdülhamid Han sondaj gemimiz, Gazipaşa’nın 55 kilometre açığındaki Yörükler 1 kuyusunda faaliyetlerine başlayacak” dedi.

GÜNDEM 09.08.2022, 15:32 09.08.2022, 16:11
Erdoğan, Abdülhamid Han sondaj gemisinin ilk görev yerini açıkladı

Taşucu Limanı’nda bakım çalışmaları tamamlanan ve ilk görev yeri için harekete hazırlanan Abdülhamid Han sondaj gemisi için uğurlama töreni düzenlendi. Kanuni, Yavuz ve Fatih’in ardından Türkiye’nin 4’üncü hidrokarbon arayan sondaj gemisi olan Abdülhamid Han, Mavi Vatan’daki faaliyetlerde kilit rol oynayacak. Bir süredir Yunan medyasının da gündeminde olan Abdülhamid Han sondaj gemisi için düzenlenen uğurlama törenine katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada yaptığı konuşmada önemli mesajlar verdi. 

“Abdülhamid Han sondaj gemisi, milletimize verdiğimiz sözün somut bir örneğidir”

Türkiye’nin enerji alanında tarihi adımlar attığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Abdülhamid Han sondaj gemisi, milletimize verdiğimiz sözün somut bir örneğidir. Türkiye’nin enerji alanındaki büyük vizyonunun sembolü olan Abdülhamid Han sondaj gemisi, çok önemli çalışmalara imza atacak. Eskiden parayla dahi yaptıramadığımız sismik araştırmaları artık kendi imkânlarımızla yapabilir duruma geldik. Şu an dünyada bizim gibi bir sondaj filosuna sahip çok az ülke bulunuyor. Gerekli hazırlıkları tamamladıktan sonra Karadeniz ve Akdeniz’de çalışmalara başladık. Karadeniz’de keşfedilen 540 milyar metreküplük dev doğalgaz rezervi, ülkemize maddi karşılığının çok ötesinde bir moral kaynağı olmuştur” dedi. 

“Karadeniz gazını önümüzdeki sene milletimizin hizmetine sunmak istiyoruz”

Doğalgaz işleme tesisi temellerinin geçen sene atıldığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Haziran ayında denize boru döşeme sürecine geçiş yaptık. Sığ kısımlarda çalışmalar tamamlandı. Derin bölgelerde 165 kilometrelik güzergâhın 100 kilometresini bitirdik. Denizin altında adeta enerji üssü kuruyoruz. Fatih gemimiz Türkali 10 kuyusundaki sondaj faaliyetlerine aralıksız devam ediyor. Yavuz gemimiz Türkali 4 kuyusundaki üst çalışmalarına devam ediyor. Kanuni gemimiz ise Türkali 6 kuyusunun alt tamamlama işlemlerini noktaladı. Bu çalışmalarla birlikte Karadeniz gazının ilk etabı için gereken 10 kuyudaki işlemleri teker teker sonlandırarak, bu gazı önümüzdeki sene milletimizin hizmetine sunmak istiyoruz. 3 sondaj gemimiz aynı anda bunun için faaliyet yürütüyor. Bu aynı zamanda üretime en hızlı hazırlanan saha olarak tarihteki yerini almıştır” şeklinde konuştu. 

“Abdülhamid Han sondaj gemimizi bugün Akdeniz’e uğurluyoruz”

Yurt içi petrol üretimine ilişkin hedefleri de açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu konuda yıl sonuna kadar hedefimiz 150 kuyu daha açmak. Petrol ve doğalgaz kaynaklarımızı ne kadar çok artırabilirsek, bu kritik süreci de o kadar rahat ve avantajlı bir şekilde geçeriz. Enerji bağımsızlığımızı tesis etmek ve cari açığımızı kapatmak açısından bu tür çalışmaları son derece önemli buluyoruz. Abdülhamid Han sondaj gemimizi bugün Akdeniz’e uğurluyoruz. Ülkemizde ilk petrol bulunan yer, bundan tam 135 sene önce İskenderun’du. Abdülhamid Han sondaj gemimiz, bu sefer de ‘Ya Allah bismillah’ diyerek Gazipaşa’nın 55 kilometre açığındaki Yörükler 1 kuyusunda faaliyetlerine başlayacak” dedi.

Yorumlar (0)