Erdoğan: "ABD, o teröristi teslim etmeli"

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Mazlum denilen kod adlı kırmızı bültenle aranan terörist. Amerika'nın bu adamı bize teslim etmesi lazım." diye konuştu.

GÜNDEM 24.10.2019, 21:27 24.10.2019, 22:45
Erdoğan: "ABD, o teröristi teslim etmeli"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TRT1'de düzenlenen programda açıklamalar yaptı.

"Adalet Bakanımız da zannediyorum bu arada yazışmaları yapacaklar, (Mazlum kod adlı teröristi) isteyecekler. ABD'nin vermesi lazım bize". diyen Erdoğan, "Trump'ın kendisine bizzat anlattık. Biz şu anda biz size kırgınız, çünkü bir teröristle böyle bir mektup alışverişinde bulunuyorsunuz ve o mektubu kendi mektubunuza ek yapıp bize gönderiyorsunuz, hiçbir şey diyemedi, 'Zaman zaman biz böyle görüşmeler yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

"Kürtler bizim burada kardeşlerimiz"

Erdoğan, "Pınarlar oralarda (Fırat'ın doğusu) bol olduğu için biz buna Barış Pınarı olsun dedik. Barış Pınarı Harekatı da böylece başlamış oldu." dedi ve ekledi:

"Biz Kürtlere düşman değiliz. Kürtler bizim burada kardeşlerimiz. Bizim onlarla alıp veremediğimiz yok. Bizim derdimiz teröristlerdir." 

"ABD'liler temizlediklerine dair yazılı olarak bize sözünü verdiler. Batıda da teröristler var. Tel Rıfat'taki teröristlerin de Ruslar ve rejim güçleri tarafından boşaltılmasını 10 maddelik metinde sözünü aldık. Burası da teröristlerden temizlendikten sonra atılacak adım 3 milyon 650 bin mülteci var. Bunların tamamına yakını Arap'tır. Bir de Ayn El Arab'dan 350 bin kişi Obama zamanından beri Türkiye'dedir. Tüm ihtiyaçlarını biz temin ediyoruz."

"7 asker 20 sivil şehidimiz var"

"Bu millet her şeyden önce aziz bir millettir. Bu birlik sayesinde bu iki mutabakatı yaptık, terör koridoruna da bu balyozu indirdik. Ortada güvenli bölgenin oluşumu için atılacak adımlar var. Diploması devam edecek. Diplomasiyle bu hazırladığımız planları görüşeceğiz. Bazı şehitlerimizin ailelerine ulaştığımızda "İki evladım var onları da vermeye hazırım. Ben gitmeye hazırım" diyorlar. Bu şekilde bu milletin sırtı yere gelmez, şehitler tepesi boş kalmaz. Şehitlerimize rahmet, gazilerimize şifa diliyorum. Bu mücadele silahlı kuvvetlerimizle beraber Suriye Milli Ordusu da can siperane mücadeleye girdi, 96 şehidi var, 374 yaralısı var. Bizim 7 asker 20 sivil şehidimiz var. 95 askerimiz yaralandı. Sivil yaralı sayısı da 127. Onlar adeta ölümü korkutan insanlar, ölümün üzerine üzerine giden insanlar.

"90 günde orayı boşaltacağız demişlerdi"

"(Ayn-El Arab) Amerikalılar 'Oraya girme', Ruslar da 'Gir.' diyor. Bizim böyle de bir durumumuz var, gelişmelere göre kararımızı vereceğiz.

Orada bir de Münbiç var. Münbiç bize 90 günde orayı boşaltacağız demişlerdi. Hatırlarsınız o günleri. ABD maalesef bunu 90 günde başaramadı, o günden bu güne 1.5 yıl geçti. Münbiç aslında %85-90'ıyla Arapların. Buradaki insanlar teröristlerden kaçıp evlerinden, topraklarından oldu. Bunların tekrar topraklarına dönmesini sağlanmasını isityoruz. Münbiç'in kuzey batısında 5x19 böyle bir alanı Münbiç'in korunması için talep ettik ve Ruslar ile mutabık kaldık. Aşiretler 'Ne olur gelin' diyor. bunu Sayın Putin'e söyledim, o da hakverdi. Orada adeta bir gözetleme kulesi gibi adeta... Münbiç'te de bir gözetim ya da kontrol durumumuz olacak."

ABD ziyareti

"Ayın (Kasım) 13'ünde tabii ki bu davete icabet edeceğiz ve heyet olarak gideceğiz. Mektubu da yanımızda götüreceğiz.

Sınırlarımızı terör belasından temizliyoruz. Ülkemizdeki mültecilerin gönüllü bir şekilde dönebileceği güvenli bölge gerçekleştiriyoruz. Bunu BM'de görüştüğüm devlet başkanlarına, başbakanlarına verdim. Bir de bu plan içinde ayrıca projeler yaptık. Hastaneler, okullar, evler, ibadethaneler var. Bunu bile öyle anlatmışlar ki... 'Güvenli bölgede yeni bir devlet mi kuruyorsunuz?' Güvenli bölgenin yeni bir devletle ne alakası var!"

Yorumlar (0)