Erdoğan, AB Komisyonu Başkanı'yla görüştü: Diplomasi fırsatı heba edilmesin!

Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede AB Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen'e Türkiye'nin Yunanistan ile istikşafi görüşmeler için hazır olduğunu söyleyerek Yunanistan'ın bir kez daha diplomasi fırsatını tepmemesi gerektiğine ilişkin çağrı yaptı.

GÜNDEM 24.09.2020, 00:30
Erdoğan, AB Komisyonu Başkanı'yla görüştü: Diplomasi fırsatı heba edilmesin!

Doğu Akdeniz'de Türkiye ve Fransa'nın güdümünde olan Yunanistan'ın arasında yaşanan gerilimin ardından diplomatik kanallar devreye sokuldu.

Bu dahilde Cumhurbaşkanı Erdoğan, AB Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen ile bir konferans görüşmesi yaptı.

İletişim Başkanlığı'nın yapmış olduğu açıklamada, görüşmede Türkiye-AB ilişkileri ve bölgesel görüşmeler ele alındı ve yaklaşık olarak görüşme 40 dakika sürdü.

Erdoğan görüşmede, Doğu Akdeniz sorununun temelinde Yunanistan ve Rum kesiminin maksimalist iddialarıyla Kıbrıs Türkleri ve Türkiye'nin haklarının yok sayılmak istendiğini vurguladı.

"Diplomasi fırsatı heba edilmesin"

Sorunların çözümü amacıyla en başından beri Türkiye'nin diyalogdan yana olduğu vurgulanarak Türkiye ve Yunanistan'ın istikşafi görüşmeler için hazır olduğunu kaydeden Erdoğan, diplomasi için tanınan bu fırsatı Yunanistan'ın daha önce de yaptığı gibi tekrar heba etmemesi temennisinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ve Avrupa Birliği arasında 18 Mart Mutabakatı'nın yenilenmesi, vize serbestisinin sağlanıp Gümrük Birliği'nin güncellenmesine ilişkin atılacak olan adımların, ilişkilerin ilerlemesi için sağlam bir zemin sunacağı bilgisini paylaştı.

Göçmen hususunda sorumluluk paylaşımı çağrısı

Erdoğan görüşmede göçmenler hususunda da adaletli bir şekilde sorumluluk ve yük paylaşımı çağrısı yaparak, Avrupa Birliği'nin Avrupa Sınır ve Sahil Güvenlik Ajansı ile Yunanistan'ın geri itme uygulamaları sonucunda yapmış olduğu ihlallerin üzerine gitmesi gerektiğini kaydetti.

Yorumlar (0)