Erdoğan AB elçilerinden yardım istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AB üyesi ülkelerin büyükelçileriyle yapılan toplantıda, kendi ülkelerine ya da Brüksel'e gittiklerinde Türkiye-AB ilişkilerinde yeni sayfanın açılmasını desteklemelerini istedi.

GÜNDEM 12.01.2021, 15:11 13.01.2021, 13:28
Erdoğan AB elçilerinden yardım istedi

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri büyükelçilerle düzenlenen toplantıda konuşan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yerli Covid-19 (yeni tip koronavirüs) aşılarından insan deneyi safhasındakilerin, gerekli onayların verilmesi sonrası vatandaşla ve tüm insanlıkla buluşturacaklarını açıkladı.

Doğu Akdeniz meselesi

"Maksimalist" olarak nitelendirdiği ve hiçbir geçerliliği bulunmayan haritaların üzerinden Türkiye'nin kendi sahillerine hapsedilme çabalarına itiraz ettiklerini belirten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, birlik (AB) dayanışması bahane edilerek Türkiye-AB gündeminin suistimal edildiğini, bu yaklaşımın bir taraftan köklü münasebetleri esir aldığını diğer taraftan AB'nin bölgesel ve küresel güce ulaşma iddiasını zayıflattığını kaydederek, Doğu Akdeniz'in bir rekabet alanı durumundan çıkarılıp tüm tarafların uzun vadeli çıkarlarına hizmet edebilecek bir iş birliği havzası konumuna getirilmesi gerektiğini vurguladı.

AB ve KKTC

Son dönemde Avrupa Birliği'nin Kıbrıs adasında Türk tarafıyla hiçbir temasının olmadığını, AB'nin Kıbrıs meselesini çözme yolunda bu şekilde nasıl kolaylaştırıcı rol oynayabileceğini soran Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin ve KKTC'nin (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) içinde bulunmadığı hiçbir denklemin "Akdeniz'de barış" sağlamayacağını, Kıbrıs'ta başarısız olan modellerin tekrar tekrar konuşulup denenmesi yerine hem yeni hem de gerçekçi alternatiflerin tartışılması gerektiğini bildirdi.

Türkiye'nin AB üyeliği süreci

İslam karşıtlığının Avrupa'da yaşamlarını sürdüren 6 milyon Türk'ün güvenliğini tehdit ettiğini ve Avrupa değerleri bakımından da büyük bir kara deliğe dönüştüğünü ifade eden Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye olarak uzun vadeye sahip bakış açısıyla, Avrupa Birliğiyle pozitif gündem oluşturmak ve ilişkileri yeniden yoluna sokmak için hazır olduklarını, Türkiye'nin 60 yıla yaklaşan üyelik sürecinin Türkiye için stratejik bir tercih olduğunu, Avrupa Birliği'nin de Türkiye'yi tam üyeliğe kabul etmesinin birliğin geleceği için ontolojik bir tercih olacağını dile getirdi.

Gümrük Birliğinde güncelleme

Gümrük Birliği'nde güncelleme konusunda da konuşan Erdoğan, göç hususunda değişen gerçeklerin göz önüne alınması ve bunun, AB-Türkiye ilişkilerine güven ve ivme kazandıracak şekilde yapılması gerektiğini de kaydetti.

Erdoğan, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılmasıyla (Brexit) birlikte artan belirsizliğin ancak Türkiye'nin AB ailesinde hak ettiği konumu almasıyla giderilebileceğini söyledi.

Büyükelçilerden destek istedi

2021 yılını Türkiye-AB ilişkileri bakımından başarıya tahvil etmenin mümkün olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, büyükelçilerden, gerek başkentlerine gerek Brüksel'e yapacakları yönlendirmelerle AB-Türkiye ilişkileri için yeni bir sayfanın açılmasını desteklemelerini beklediklerini bildirdi.

NATO

Terörle mücadele konusunda Türkiye'nin hiçbir NATO üyesi ülkeyi yalnız bırakmadığını da hatırlatan Cumhurbaşkanı, "Peki NATO'nun diğer ülkeleri niçin bizi yalnız bırakıyor?" diye sordu.

Yorumlar (0)