Enerji Bakanı Dönmez, doğal gaz kesintisinin sebebini açıkladı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, mümkün olan en kısa sürede İran ile problemlerin çözülmesi amacıyla her türlü girişimde bulunduklarına dikkat çekerek, “Bunu karşı tarafa da ilettik. Ülkemizin içinde olduğu yoğun kış şartları, İran'ın batısında da mevcut. Orada da ciddi bir gaz tüketiminin olduğu bir süreç” sözlerini kullanırken, gaz kesintisinin BOTAŞ’ın borcu sebebiyle yaşandığı iddialarının doğru olmadığını açıkladı.

GÜNDEM 25.01.2022, 11:34 25.01.2022, 12:03
Enerji Bakanı Dönmez, doğal gaz kesintisinin sebebini açıkladı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, bir televizyon kanalında gündemdeki soruları cevapladı. Son günlerde Türkiye'nin konuştuğu İran'ın gaz kesintisinden, Karadeniz gazından kademeli faturalara ve Türkiye'nin enerji yatırımlarına kadar pek çok mesele konuşuldu.

“İran’a herhangi bir borcumuz yok”

Ülkedeki bir arıza sebebiyle İran'ın doğal gaz kesintisine gideceğini açıkladığını hatırlatan Dönmez, ekiplerin hemen yönlendirildiğini ifade etti.

Yaklaşık olarak 3 gündür İran'dan gaz gelmediğini ifade eden Bakan Dönmez, "Burada önceliğimiz konutlar ve işyerleri. Yoğun kış koşullarında buraların gazsız kalmasını hiç istemeyiz. Bu bakımdan, ilk etapta iş veren ve sanayi ile temasa geçerek söz konusu 10 günlük süreci, fedakarlıkla nasıl atlatabiliriz bunun planını yaptık" açıklamasını yapı. Konuya ilişkin bir bakan yardımcısının başkanlığında kurulan bir heyetin İran'a gittiğini belirten Dönmez, görüşmelerin ve çalışmaların devam ettiğini aktardı.

Mümkün olan en kısa sürede problemin çözülmesi için girişimde bulunduklarına dikkat çeken Bakan Dönmez, BOTAŞ'ın borcu dolayısıyla gaz kesintisinin yaşandığı iddialarını yalanladı ve "Kesinlikle doğru değil. İran'a bir borcumuz yok. Sözleşmemizdeki şartlara göre, sevk miktarı ve basınç değerine yönelik tedarikçinin bazı yükümlülükleri var. Geçmiş dönemde buna benzer problemler yaşanmıştı. Sözleşmeden kaynaklanan yükümlülük ve hakları karşı tarafa ilettik" sözlerini kullandı.

"Depolarımız dolu bir şekilde kışa girdik"

İran'dan kaynaklı gaz kesintisinin süresinin uzama ihtimaline ilişkin soruya yanıt veren Bakan Dönmez, "Aradaki yazışmalarda ve görüşmelerde İran tarafı, bu durumu 10 gün içinde çözeceğini bizlere bildirmiş durumda. Biz de bu durumu, mümkün olduğunca kısaltmasına ilişkin uyarılarımızı ilettik. İnşallah böyle bir şey söz konusu olmaz. Eldeki verilere ve bilgilere bağlı bir şekilde bunu söylüyorum” açıklamasını yaptı.

Türkiye'nin gelişen ve büyüyen bir ülke olarak enerji ihtiyacının devamlı olarak artığına ve buna ilişkin hazırlık planlarının da olduğuna dikkat çeken Dönmez, "FSRU olarak adlandırdığımız mobil yüzer LNG terminalleri, 5 yıl evvel neredeyse hiç yoktu. 2 tane var şu anda. Biri Hatay’da diğeri İzmir'de" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin gaz akışını sisteme sağlamak için bütün opsiyonları kullandığına ve son dönemde ciddi bir kapasite artışı olduğuna vurgu yapan Bakan Dönmez, "Yaklaşık 5 yıl evvel boru gazları dahil olmak üzere sisteme verebileceğimiz gazın kapasitesi, günlük 200 milyon metreküpken, şu an bu rakam 300 milyon metreküpe yükseldi" sözlerini kullandı.

Türkiye'nin, İran'dan yıllık 10 milyar metreküp gaz aldığını dile getiren Dönmez, günlük ise İran tarafından yaklaşık 30 milyon metreküp bir gaz akışının sağlandığını kaydetti ve şunları söyledi:
"Depolarımız dolu bir şekilde kışa girdik. Kış döneminin başlamasıyla birlikte tüm ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de depolardan kullanılmaya başlandı. Kış çıkıncaya kadar bir üretim planı söz konusu. O planlamada şu an bir problem söz konusu değil. Fakat içinde olduğumuz olağanüstü kış koşullarında, ciddi oran şehirlerdeki tüketimimiz arttı. 81 ilin 73'ünde bugün itibariyle geçmiş yıllarda yaşanmayan bir tüketim var. Şükürler olsun herhangi bir problem yok orada. İran'daki problemi aşınca inşallah burayı daha rahat bir şekilde çözeceğiz.”

"İhtiyaç olursa kademeli tarifede değişikliğe gidebiliriz"

Kademeli faturalandırmada hedefin; dar gelirli aileleri korumak olduğunu belirten Dönmez, yapılan hesaplama ve incelemeler neticesinde 150 kilovatsaatlik bir dilimi birinci kademe şeklinde belirlediklerini dile getirdi. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yoluyla 2 milyon 100 bine yakın hanenin 150 kilovatsaate kadarki elektrik tüketimin karşılandığını kaydeden Dönmez, doğal gazda da benzer bir uygulamanın başlatılacağını ifade etti.

Elektrikte 1’inci kademedeki 150 kilovatsaatlik dilimde artışa gidilmesi ile ilgili soruyu da cevaplayan Bakan Dönmez, şunu söyledi:

"Bu, ilk kez bu yıl ilk gerçekleştirdiğimiz bir uygulama. Yıl içinde, 6 ayda da olabilir, verileri alacağız. Vatandaşımızın 150 kilovatsaat altındaki tüketimlerin miktarı ne, kaç hanemiz 150 kilovatsaatin altında, kaçı birinci kademenin üzerine çıkmış. Bu verileri toplayacağız, inceleyeceğiz. Gerçekten bir ihtiyaç mevcutsa burada yeniden bir miktar değişikliği olabilir. 150 kilovatsaat olarak belirledik fakat bundan sonra 150 kilovatsaat şeklinde gidecek şeklinde bir kuralımız yok. Kademeli uygulamanın etkilerini şubat ayında alacağız. Bir ihtiyaç varsa zaman içinde de güncellenebilir. 28 günlük bir fatura mevcutsa birinci kademe 140 kilovatsaat olacak. 32 günde okunduysa 160 kilovatsaat göz önünde bulundurulacak.”

Faturaların geç okunduğuna ilişkin bazı vatandaşların şikayetleri olduğu soruya ise Dönmez, "Bazı durumlarda birkaç gün önce, bazı durumlarda ise birkaç gün sonra faturalar okunabilir. Biz günlük 5 kilovatsaati göz önünde bulunduruyoruz. Yani güne göre bakıyoruz. 28 günlük bir fatura varsa birinci kademe 140 kilovatsaat olarak belirlenecek. 32 günde okunduysa 160 kilovatsaat olacak. Bir diğer konu ise aralık ayındaki elektriğin zamlı olarak yansıtıldığı iddiası. Aralık ayındaki tüketiminiz eski birimden, ocak ayından itibaren ise yeni birimden hesaplanıyor" cevabını verdi.

Yorumlar (0)