En hızlı büyüyen ülkeler belli oldu: Türkiye kaçıncı sırada?

OECD tarafından dünya genelinde büyüme hızı verileri paylaştı. Buna göre, İrlanda yüzde 6,4 büyüme oranıyla birinci oldu. Peki, Türkiye listede kaçıncı sırada? İşte detaylar…

GÜNDEM 31.05.2023, 17:50 31.05.2023, 17:52
En hızlı büyüyen ülkeler belli oldu: Türkiye kaçıncı sırada?

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) büyüme verilerini sıraladı. Söz konusu verilere göre, İrlanda ilk sıraya geçti. Türkiye ise yılın ilk çeyreğinde kaydettiği yüzde 4'lük büyümeyle Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkeleri içinde en yüksek oranda büyüyen ikinci, G20'de de üçüncü ülke olmayı başardı.

En hızlı büyüyen ülkeler

OECD ülkeleri içerisinde İrlanda, bu senenin ocak-mart ayları arasında geçtiğimiz senenin aynı dönemine kıyasla yüzde 6,4 büyüme göstererek ilk sıraya geçti. Bu ülkenin ardından sırasıyla yüzde 4 ile Türkiye, İsrail ve Kosta Rika, yüzde 3,8 ile İspanya takip etti.

En çok küçülme yaşayan ülkeler

OECD'de verisi paylaşılan ülkeler içerisinde Litvanya'nın yüzde eksi 3,6 ile ekonomisi en fazla küçülen ülkelerden olduğu görüldü. Litvanya’nın ardından sırasıyla eksi yüzde 0,7 ile Şili, eksi yüzde 0,5 ile Almanya izledi.

Diğer bir taraftan, geçtiğimiz senenin şubat döneminden bu güne Ukrayna ile savaşı devam eden Rusya'nın ekonomisi bu süreçte 1,9 küçülmeye gitti.

G20'de birinci Endonezya'da

İlk çeyrek büyüme verisi belli olan G20 ülkeleri içerisinde de büyüme oranı en fazla olan ülke yüzde 5 oranıyla Endonezya oldu. Ülkenin ardından Çin yüzde 4,5 ile, Türkiye yüzde 4 ile, Suudi Arabistan yüzde 3,9 ile takip etti.

AB ülkelerinde birinci sırada kim var?

AB ülkelerinin büyüme oranları göz önüne alındığında ise İrlanda ilk sıraya geçti. Bu ülkenin sonrasında Türkiye'nin ikinci, İspanya'nın üçüncü sırada bulunduğu belirtildi.

Verisi paylaşılan AB ülkeleri içerisinde ekonomisi en çok daralmaya giden ülke ise yüzde 3,6 ile Litvanya olarak belirlendi.

Yorumlar (0)