Emniyet teşkilatına 'bölge sistemi' getirildi

EGM (Emniyet Genel Müdürlüğü), Resmi Gazete'de yayımlanan 'Emniyet Hizmetleri Sınıfı Üyeleri Yer Değiştirme ve Atama Yönetmeliği'ndeki değişikliklerle çalışanların, ilköğretim, ortaöğretim veyahut üniversite son sınıfa geçecek olan evladı olması durumunda, ipka isteklerinin kabul edilmesinin düzenlendiğini duyurdu.

GÜNDEM 18.03.2022, 01:07 18.03.2022, 15:07
Emniyet teşkilatına 'bölge sistemi' getirildi

EGM tarafından gerçekleştirilen açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan yeni yönetmelikte öne çıkan değişiklikler tek tek sıralanarak, uygulamaya dair bilgiler verildi.

Yönetmelikte Haziran 2016'da gerçekleştirilen değişiklikler ile Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgesindeki il ve ilçelerin sürelerinin arttırıldığı anımsatılan açıklamada, çalışanlardan gelen istekler ve il emniyet müdürlüklerinin de düşünceleri doğrultusunda il ve ilçelerin görev sürelerinin tekrar düzenlendiği kaydedildi. Açıklamada, Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerindeki il ve ilçelerdeki görev sürelerinin önemli oranda azaltıldığı ifade edildi.

Halen Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgesindeki kentlerde görev yapan yaklaşık olan 62 bin çalışanın gerçekleştirilen değişiklikteki sürelere tabi tutulacağı ve bu durumdan faydalanacağı bilgisi aktarılan açıklamada, hizmet süresi artış gösteren yerlerde halihazırda görev yapan çalışanların ise artıştan hiçbir şekilde etkilenmeyeceğinin altı çizildi.

Ayrıca ikinci şark görevini yapmakta olan çalışanların, görev süresi iki sene olan birimler dışında, yeni düzenlenen sürelerden bir sene eksik görev yapması halinde şark görevini tamamlamış sayılacağı aktarılan açıklamada, emniyet amiri ve emniyet müdürü rütbesindeki çalışanların bu uygulamaya tabi tutulmayacağı belirtildi.

Yaklaşık olarak 7 bin 500 çalışan şark kentlerindeki görevini tamamlamış sayılacak

Yeni düzenlemeyle birlikte hizmet süresi azaltılmasından dolayı yaklaşık olarak 7 bin 500 çalışanın şark kentlerindeki görevini tamamlamış sayılacağı aktarılan açıklamada, diğer değişiklikler şu şekilde sıralandı:

"Şark görevini tamamlayan personel, istemesi durumunda daha evvel görev yaptığı kadroya yeniden atanması yönünde değerlendirilmeye tabi tutulabilecektir. Şark görevinden muaf olma ve nüfusa kayıtlı olduğu bölgeye atanma hakkından faydalanan gazi ve şehit yakınlarımız bu haktan faydalanmaya devam edecek olup, mevzuat nedeniyle bu haklardan faydalanamayan gazi ve şehit yakını teşkilat üyelerinin de bu çerçeveye alınması sağlanmıştır. 

Halihazırdaki yönetmelikte çalışanların yakınlarının sağlık sebebiyle atanma mazereti yalnızca kendi, eş ve evlatları ile sınırlıyken, yeni düzenlemeye birlikte çalışanımıza, evin tek evladı olması ve mahkeme ile vasi atanması koşuluyla baba ve annesinin sağlık mazereti sebebiyle, tek çocuk olması ve mahkeme ile vasi atanması koşuluyla kardeşinin sağlık mazereti sebebiyle atama isteminde bulunması konusu düzenlenmiştir."

"Genel İdare Hizmetleri Sınıfı'na geçiş yapabilme daha kolay bir hale getirildi"

Çalışanın eşinin 'çakılı kadro' olarak görev alması durumunda, görev yaptığı kentin hizmet süresini tamamlaması ve istemesi halinde, 'Genel İdare Hizmetleri Sınıfı'na çıkarılabilmesinin daha kolay bir hale getirildiği bilgisi aktarılan açıklamada, çalışanının, ilköğretim, ortaöğretim veyahut üniversite son sınıfa geçecek olan evladı olması halinde, ipka isteklerinin kabul edilmesinin düzenlemede bulunduğunun altı çizildi. 

Personelin tabi tutulduğu iki bölge üzerinden yapılan yer değiştirme ve atama uygulamasının, çalışanının atandığı birimde çok uzun zamanlı çalışmasına yol açtığı anımsatılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Uzun zamanlı çalışmanın yol açtığı olumsuzlukları ortadan kaldırmak, yer değiştirme ve atama sistemini daha dinamik bir yapı haline getirmek maksadıyla mevcut uygulamadaki Batı (1. Bölge) ve Doğu (2. Bölge) olarak iki bölgeye ayrılan kentler; kendi arasında iki gruba ayrılmış, kentlerimiz toplamda dört grupta sınıflandırılmıştır. Gerçekleştirilen düzenleme ile çalışanın Türkiye genelinde daha adaletli ve hakkaniyetli bir şekilde istihdam edilmesi, personelin talep ettiği kentlerde görev yapmasının önünün açılması ve çalışanlar arasında huzursuzluğa sebep olan uygulamaların önüne geçilmesi hedeflenmiştir."

Uygulama ile çalışanın meslek yaşamı boyunca bütün bölge ve gruplarda belirli bir sıra dahilinde görev almasının amaçlandığı, buna ek olarak teşkilatta halihazırda görev yapan çalışanın mevcut yönetmelikteki iki bölgeli sisteme tabi tutulması, aile düzenini ve çalışma yaşamını buna göre planlamış olması sebebiyle, söz konusu uygulamaya 1 Ocak 2024'ten itibaren kademeli bir şekilde geçiş yapılacağı kaydedildi.

Halihazırda bütün rütbelerdeki çalışanlardan sırası gelenler için zaten ikinci şark görevi uygulamasının gerçekleştirildiği aktarılan açıklamada, bahse konu değişiklik ile bir çalışanın meslek yaşamı boyunca merkezden en çok dört atamaya tabi olacağı, ardından kendi isteği ile tercihlerine göre atama isteyebileceği bildirildi.

Yorumlar (0)