Ekoloji uzmanı uyardı: Düzensiz yağışların yüzeysele dönüşmesi tehlikeli

Türkiye’nin bazı kesimlerinde etkisini gösteren yağışların sel felaketine neden oldu. Düzce Üniversitesi Yağışların senelik oranlarında sapmalar meydana gelebileceğini aktaran Orman Fakültesi Toprak İlmi ve Ekoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oktay Yıldız, asıl sıkıntılı durumun toprağın beslenmesinin önüne geçen yüzey akışları olduğunu dile getirdi.

GÜNDEM 15.03.2023, 14:59
Ekoloji uzmanı uyardı: Düzensiz yağışların yüzeysele dönüşmesi tehlikeli

İklim değişikliği birçok noktada etkisini göstermeye devam ediyor. Son olarak yağışlar, bazı bölgelerde sele neden oldu. Sene içerisindeki yağışların düzensiz veya düzenli biçimde yeryüzüne düştüğünü ifade eden Orman Fakültesi Toprak İlmi ve Ekoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oktay Yıldız, senelik yağışlarda sapmalar yaşandığına işaret etti.

“Taşkın ve sel şeklinde göller ile denizlere dökülecektir”

Sene içerisinde yağış olarak ortaya çıkmayan ve düzensiz hareketlerde bulunan yağışların birkaç gün içinde toprağa düşmesinin sıkıntılı olduğuna dikkat çeken Yıldız, bu çeşitte yüzeysel yağışların taşkın ve sel şeklinde göller ile denizlere döküleceğini ifade etti.

Düzenli yağışların görülmesi durumunda suyun tabana erişebileceğini ve akarsuları besleyeceğini söyleyen Yıldız, "Sapma kesinlikle yaşanıyor ancak belirli seneler içerisinde oranları incelediğimizde asıl sıkıntı yağışın düzensiz şekilde harekette bulunması. Düzce'de yaklaşık 800 milimetre kadar yağış meydana geldi. Yağış düzenli biçimde aylara bölünürse barajları besler ve taban emer. Birkaç gün içerisinde hızlı bir şekilde inerse toprak yağışı emmeyecektir ve yüzeysel akışa dönüşecektir. Yüzeysel akışlar ise taşkın ve sel haline gelerek yaşamın sürdüğü bölgelere zararda bulunuyor." diye konuştu.

“Kar yağışı yer altı sularını destekler”

Bu sebeple de yaz süresince toprak tarafından tutulan su oranının düştüğünü ifade eden Yıldız, yüksek bölgelerde etkili olan kar yağışının yer altı sularını besleyeceğini fakat yağmurun gelmediği tarım arazilerine yarar sağlamayacağını aktardı.

Yıldız, yağışların geçtiğimiz seneye kıyasla düzensiz ve az olduğuna işaret ederken, mayıs ve haziran dönemlerine kaymış olabileceğine dikkat çekti.

Yorumlar (0)