Ebubekir El Bağdadi kimdir?

El Bağdadi ile ilgili bilmeniz gereken her şey burada.

GÜNDEM 27.10.2019, 17:57 27.10.2019, 19:39
Ebubekir El Bağdadi kimdir?

DEAŞ elebaşı ve dünyanın en çok aranan adamı olan Ebubekir El Bağdadi Amerika'nın özel operasyonu sonucu bugün kuzeybatı Suriye'de öldü. Ancak kim bu herkesin konuştuğu terörist?

Ebubekir El Bağdadi barbar sözde islamist terör örgütü DEAŞ'ın beyniydi. Örgüt üyeleri onu Halife İbrahim, Şeyh Bağdadi ve Arapça hayalet anlamına da gelen El-Sabaş adıyla da tanıyordu. Doğum yılı ile ilgili çok kesin bir bilgi olmasada Bağdadi 1971 yılında Bağdat'ın 125 km kuzeyinde olan Samarra şehrinde orta sınıf bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. IŞİD üyeleri Bağdadi'nin Hz.Muhammet'in soyundan geldiğine inanıyordu ve o yüzden ona seyit ve halife diyorlardı.

El Bağdadi adını DEAŞ ile duyursa da Irak'ın 2003'de Amerika tarafından işgal edilmesiyle birçok sunni isyancı örgütlerin kurulmasına yardım etti. Bunlardan başlıcaları Ceyş Ehl el-Sunni ve el-Cemah'tır. Bağdadi 2004 yılında ABD tarafından Felluce'de tutuklandı ve 10 ay Bucca kampında kaldı. Tutukluluğu süresince diğer mahkumlara cuma hutbeleri veren Bağdadi isyancı gruplar arasında ününü artırmaya devam etti. Amerika'nın Irak'a girmesiyle dağılan grupları tekrar birleştirme açısından örgüt üyelerine göre çok başarılı faaliyetler gösterdi.

Burada birçok grup arasında ittifaklar kurdu ve 2004 sonunda serbest kalmasıyla birlikte bu gruplarla iletişime geçti. Daha sonra Irak El-Kaide'siyle irtibat kurdu ve El-Kaide propagandası yapmak için Şam'a gitti sonra orda IİD'e(Irak İslam Devleti) katıldı. Zamanla grup içerisinde istikrarlı yükselişine devam etti. Örgütün kurucusu ve emirinin ölmesiyle Nisan 2010'da El Bağdadi yeni emir seçildi. Emir seçildikten sonra ABD tarafından yok edilen örgütü yeniden inşa etti. 2011 yılında El-Nusra cephesini kurdu. 2013 yılında ise El-Nusra cephesinin IŞİD'e katıldığını ve yeni örgütün adının IŞİD olduğunu duyurdu. 

DEAŞ ile özellikle Irak'ta büyük terörist faaliyetler yaptı Irak'ta topraklar kazandı ve 2014 temmuz ayında Musul'u ele geçirerek halifelik ilan etti ve örgütün adını İslam Devleti olarak değiştirdi. Bu güne kadar birçok kez Bağdadi'nin öldüğü medyada yer almıştı ancak hiçbiri doğru çıkmadı.

Son olarak bugün ABD Başkanı Trump'ın açıklamasıyla Ebubekir El Bağdadi'nin öldüğü kesin olarak duyuruldu.
 

Yorumlar (0)