E-Devlet’ten yeni hizmet: Adli yardım başvurusu

Maddi durumu uygun olmayanların, özel hukuka ilişkin mahkemelere yapacakları adli yardım başvurularında kullanılmak amacıyla hazırlanan Adli Yardım Başvuru Formu, e-Devlet sistemi üzerinden vatandaşların erişimine açıldı.

GÜNDEM 21.08.2021, 08:37 22.08.2021, 09:05
E-Devlet’ten yeni hizmet: Adli yardım başvurusu

Yargı Reformu Stratejisi ve İnsan Hakları Eylem Planı'nın vaatleri arasında bulunan, adalete erişimin güçlendirilmesine ilişkin hedefler, yavaş yavaş hayata geçiriliyor.

E-Devlet’ten ulaşılabilecek

Bu çerçevede maddi imkanları elverişli olmayan vatandaşların, adli yardıma ilişkin başvuru usulü kolaylaştırma yoluna gidilerek adalete erişimlerinin güçlendirilmesi için standart başvuru formu hazırlandı.

Özel hukukta mahkemelere yapılacak adli yardım başvurularına yönelik kullanılmak amacıyla, başvuru esnasında istenen belgelerin standarda bağlanmasına ilişkin oluşturulan Adli Yardım Başvuru Formu, fiziki bir şekilde adliyelerdeki Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlükleri ve mahkemelerdeki ön bürolardan temin edilebiliyor.

Yapılan düzenlemeyle ayrıca, e-Devlet üzerinden artık Adli Yardım Başvuru Formuna erişilebilecek. Adli yardım talebi doğrultusunda dava açmak isteyenler, başvuru formuna UYAP Vatandaş Portal sayfasından erişebiliyor.

Adli yardım başvurusu nasıl gerçekleştirilir?

Adli yardım talebinde bulunmak isteyen kişiler, öncelikle mahkemeye başvurarak bu kapsamda bir talepte bulunması lazım. Başvuran kişinin, adli yardımdan faydalanma şartları taşıyıp taşımadığı inceleniyor.

Adli yardım şartlarının oluşup oluşmadığını inceleyen mahkeme, talebin tamamen ya da kısmen reddine veya kabulüne ilişkin karar verebiliyor. Adli yardım kararı sebebiyle ertelenen bütün yargılama giderleri ile devlet tarafından ödenen avanslar, dava ya da takip neticesinde haksız çıkan kişiden tahsil ediliyor.

Adalete erişim kolaylaşacak

Hazırlanan standart başvuru formu ile birlikte başvuran kişinin maddi durumuna yönelik bazı belge ve bilgilere, adli mercilerin UYAP üzerinden doğrudan erişim sağladığı anımsatılarak, kendisinden yalnızca formda yöneltilen sorulara doğru ve eksiksiz bir biçimde cevap vermesi bekleniyor.

Bu şekilde Adli Yardım Başvuru Formu'nu kullanıp adli yardım talebinde bulunan kişilerin, farklı farklı kurumları dolaşıp farklı belge ve bilgileri toplama dönemi de sona eriyor.

Böylece kişilerin iş ve işlemleri kolaylaştırılarak hızlı bir biçimde çözüme kavuşturulması hedefleniyor. Ayrıca bu uygulama ile adli yardım başvurularının faydalanma şartlarının değerlendirilmesinde benzer kriterlerin dikkate alınarak uygulama birliğinin sağlanması bekleniyor.

Yorumlar (0)