'e-Devlet'te veri sızıntısı' iddiasına yanıt

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, gerçekleştirilen detaylı kontrollerde e-Devlet altyapısında veri sızıntısı tespit edilmediğini bildirdi.

GÜNDEM 26.02.2023, 22:55 27.02.2023, 15:51
'e-Devlet'te veri sızıntısı' iddiasına yanıt

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi tarafından gerçekleştirilen açıklamada, ortaya atılan 'e-Devlet kullanıcılarının bilgilerinin sızdırıldığı' iddialarının gerçek dışı olduğu kaydedildi.

Açıklamada, "Gerçekleştirilen detaylı kontrollerde e-Devlet altyapısında veri sızıntısı tespit edilmemiştir." denildi.

e-Devlet altyapısında herhangi bir kullanıcıya ait olan giriş bilgisinin açık metin şeklinde saklanmadığı vurgulanan açıklamada, sadece parolalara dair kuvvetli kriptografik algoritmalar ile asla geri döndürülemeyecek özet bilgilerin karşılaştırıldığı ve sistemde oturumun bu şekilde açıldığı belirtildi. 



"'İki Aşamalı Giriş' özelliğini kullanın"

Açıklamada, bahse konu iddialara temel teşkil eden verilerin, siber saldırganlarca az sayıda kullanıcıya yönelik olarak zararlı yazılım saldırıları ve oltalamalar neticesinde kullanıcıların kendi aygıtlarından elde edildiğinin saptandığı kaydedilerek, şöyle devam edildi:

"Daha evvel de buna benzer dezenformasyon faaliyetleri gerçekleştirilmiş olup, anılan hadiselerin e-Devlet altyapısıyla ilgili olmadığı tespit edilmiştir. e-Devlet uluslararası standartlarda işletilmekte ve verilen hizmetlerin güvenliği de bağımsız güvenlik kuruluşları tarafından düzenli aralıklarla test edilmektedir. Bireysel aygıtlara yönelik yapılan saldırılar neticesinde hesap güvenliğinin tehlikeye girdiği saptanan kullanıcılara e-Devlet üzerinden gerekli tüm bildirimler yapılmakta ve güvenliğe ilişkin süreçler uygulanmaktadır."

Siber güvenlikteki ana özne olan kişiye yönelik alınabilecek önlemlerin, ulusal siber güvenlikte temel olduğuna işaret edilen açıklamada, "Dijital platformları kullanırken veri gizliliği ile aygıt ve parola güvenliği hususlarında bireylerce alınacak tedbirler en etkin koruma yöntemleridir. 'İki Aşamalı Giriş' özelliği ile e-Devlet'te yurttaşlarımızın kullandığı parolaya ilave bir güvenlik katmanı temin edilmektedir. Yurttaşlarımız e-Devlet giriş işlemlerinde bu özelliği aktif duruma getirerek e-Devlet hesaplarını kişisel parola çalınma hadiselerine karşı koruyabilirler." yorumunda bulunuldu.

Yorumlar (0)