Duruşmaların başlama tarihi belli oldu!

Duruşma ve keşiflerin başlama tarihi belli oldu. Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK), adli ve idari yargı ilk derece mahkemelerinde duruşma ve keşiflerin 16 Haziran günü başlamasına yönelik karar aldı.

GÜNDEM 29.05.2020, 10:55 29.05.2020, 11:57
Duruşmaların başlama tarihi belli oldu!

Duruşma ve keşiflerin başlama tarihi, Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK) tarafından açıklandı. 

Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Başkanvekili Mehmet Yılmaz imzalı eylem planına göre, adli ve idari yargı ilk derece mahkemelerinde duruşma ve keşifler, 16 Haziran günü başlayacak. İstinaf ve vergi mahkemelerinin duruşma ve keşif dışındaki tüm yargısal faaliyetleri ise 1 Haziran günü başlayacak.

Söz konusu eylem planından önemli satır başları şöyle:

Tutuklu, (yasal zorunluluk sebebiyle yalnızca tutukluluğun değerlendirilmesi bakımında) ve acil işler, yürütmenin durdurulması talepleri, dava zaman aşımı yakın olan soruşturma ve kovuşturma dosyaları ile acil sayılacak diğer iş ve işlemler dışındaki adli ve idari yargı ilk derece mahkemelerine ait duruşma ve keşifler, 16 Haziran 2020 tarihinde başlayacak. 

Bölge idare mahkemeleri ve vergi mahkemeleri ile bölge adliye mahkemeleri ve başsavcılıklarının (duruşma ve keşif yapılmasını gerektiren dosyalar dışında) tüm yargısal faaliyetleri 1 Haziran 2020 tarihinde başlayacak. 

Kamu davasının açılmasının ertelenmesine yönelik tedbir, 1 Haziran 2020 tarihinde sona erecek.

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) önlemleri sebebiyle ortaya çıkan iş yükünün kaldırılması için 20 Temmuz 2020 tarihine kadar hâkim ve cumhuriyet savcılarının yıllık izin istekleri kabul edilmeyecek. 

1 Haziran gününden itibaren sadece 60 yaş üstü kronik rahatsızlığa sahip olan hâkim ve cumhuriyet savcıları idari izinli olacak. 

İdari izinli olan hâkim ve cumhuriyet savcılarının sorumlu olduğu mahkeme ve işler için mahallin koşulları ve hakkaniyet ilkesi de göz önünde bulundurularak, cumhuriyet başsavcıları ile komisyon başkanları tarafından nöbetçi hâkim ve cumhuriyet savcısı seçilecek. 

1 Haziran 2020 tarihi itibarıyla yargı hizmetleri yürütülürken, Sağlık Bakanlığının ortaya koyduğu "adli hizmetler uygulanırken riayet edilmesi gereken önlemler" talimatına ve Bilim Kurulunun bu doğrultudaki tavsiyelerine uyulacak.

Yorumlar (0)