Dünyanın üçüncü çift tüplü kara yolu tüneli Zigana’da sona gelindi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nca bitirildiğinde dünyada üçüncü, Avrupa’da ise en uzun çift tüplü kara yolu tüneli olacak olan Zigana Tüneli’nde ışığın görülmesine az kaldı.

GÜNDEM 29.08.2021, 16:23
Dünyanın üçüncü çift tüplü kara yolu tüneli Zigana’da sona gelindi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Trabzon-Gümüşhane kara yolunun üzerinde yapımı süren Yeni Zigana Tüneli Projesi’nin yüzde 91 oranında kazı destekleme seviyesine gelindiğini kaydetti. Tünel bitirildiğinde Gümüşhane ve Trabzon arası araç ile 1.5 saatten 40 dakikaya inecek.

Bakanlık, Avrupa’nın en uzun çift tüplü kara yolu olan, Doğu Karadeniz’i Kafkaslar, Orta Doğu ve İran ile bağlayan tarihi İpek Yolu’nun geçiş güzergahındaki ve bitirildiğinde Avrupa’nın en uzun dünyada ise üçüncü kara yolu tüneli olacağını söyleyerek, 24 saat vardiyalı bir şekilde çalışmaları devam eden tünelin inşaatın yüzde 91 seviyesinde kazı destekleme seviyesine gelindiğini ve ışığın çift taraflı olarak görülmesine 1,2 kilometre kaldığını ifade etti.

Dünyada üçüncü, Avrupa'da ise birinci...

Bitirilmek üzere olan Zigana Tüneli için Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu şunları söyledi:

“Zigana Tüneli bitirildiği zaman burası Trabzon ve Erzurum arasında hem ulaşım hem de lojistik koridor olarak büyük bir önem arz eden tünel olacak. Dünyanın en büyük ve en önemli tünellerinden biri olarak bölgeye büyük hizmetler yapılacak. Burası hem Türkiye’nin güneyini doğusuna bağlayacak önemli bir aks üzerinde yer alacak hem de lojistik olarak Trabzon Limanı’nı Orta Anadolu’ya bağlayacak.”

Ağır vasıta sürücüleri ulaşımda ekonomik ve güvenli bir rahatlama yaşayacak

Bu projenin Avrupa’nın ve dünyanın sayılı büyük projelerinden olduğunun altını çizen Bakanlık, tünelin inşasının hızla sürdüğünü ve yüzde 91’lik kazı destekleme seviyesine gelindiğini kaydederek, tünelin yurt içi kara yolu ulaşımıyla uluslararası ticaretin daha hızlı gerçekleştirilmesine katkı sağlayacağını kaydetti.

Bununla beraber bakanlık yeni tünelin hizmete alınmasıyla birlikte özellikle ağır vasıta araç sürücülerinin ulaşımda ekonomik ve güvenli bir deneyim yaşayacaklarını ifade etti.

Tek tüpte ışığın görülmesine 1,2 kilometre mesafe kaldı

Projeyle beraber Gümüşhane Torul’a bağlı Köstere köyü mevkiiyle Trabzon’un Maçka ilçesine bağlı Başarköy köyünün arasında her bir tanesi 14,5 kilometre ve toplamda 29 kilometre uzunluğunda çift bir tünel inşa edildiğini hatırlatan Bakanlık; çift tüpün uzunluğunun 29 kilometre olduğu projede iki tüpün de 13,3 kilometre olacak şekilde 26,6 kilometrelik kazı işinin bitirildiğini söyledi.

Kazı işlemlerinin yüzde 91’inin bitirildiği tünelde bakanlık beton kaplama imalatının da yüzde 68’lik kısmının bitirildiğini söyleyerek, Yeni Zigana Tüneli’nde tek tüpte ışığın görünmesine son 1,2 kilometre kalındığı bilgisini paylaştı.

Erzurum ve Trabzon’un arasında lojistik koridor olacak

Zigana Tüneli bitirildiği zaman Trabzon ve Erzurum arasında hem lojistik koridor olarak hem de ulaşım için büyük bir önem ihtiva eden tünel olacağını söyleyen bakanlık, projede şimdiye dek yüzde 91 düzeyinde kazı ve destekleme yapıldığını, bununla beraber yüzde 68’lik kaplama işlerinin de bitirildiğinin altını çizdi.

Yorumlar (0)