Dünyanın gözü BM Genel Kurulu'nda! -7-

Dünya liderlerinin, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nun 74. oturumuna katılmak için New York'ta bir araya gelmesine ilişkin hangi gelişmeler yaşanıyor? İşte haber dizimizin yedinci bölümü...

GÜNDEM 27.09.2019, 15:05 27.09.2019, 15:39
Dünyanın gözü BM Genel Kurulu'nda! -7-

Birleşmiş Milletler (BM) 74. Genel Kurulu görüşmeleri, Suudi petrol tesislerine yönelik düzenlenen ve ABD'nin İran'ı suçladığı saldırılar nedeniyle gerginliğin tırmandığı bugünlerde gerçekleşiyor. Genel tartışmalar, 30 Eylül gününe kadar devam edecek. 

Ruhani: BM, ekonomik terörizme sessiz kaldı

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarını eleştirdi. 

Ruhani, "İran, bu problemi de öncekiler gibi aşacaktır fakat bu utanç tarihe geçecektir. Bir milletin fertlerine işgalci bir devlet tarafından ekonomik terörizm uygulandı ve BM buna karşı sessiz kalmayı tercih etti. 

BM'yi İsrail'in Irak, Lübnan, Suriye ve Filistin'e yönelik saldırılarına sessiz kalmakla suçlayan Ruhani, "Sorumluluklarını yerine getirmeleri gerekiyordu." dedi.

Filistin liderinden Netanyahu'ya tepki!

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun "işgal altındaki Batı Şeria’nın bazı bölgelerinin ilhak edileceğine" dair sözlerini eleştirdi. 

Abbas, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda yaptığı açıklamada, "İsrail hükümetinin bu planla devam etmesi durumunda yanıtımız, işgal hükümeti ile imzalanan tüm anlaşmaların sona erdirilmesi olacaktır." dedi. 

"Uluslararası hukuka bağlı kalmayı sürdürürken ve terörle mücadele ederken, sonucu ne olursa olsun haklarımızı savunacağız." ifadesini kullanan Abbas, Filistin'in iki devletli bir çözüme bağlı kalmaya devam ettiğini ancak ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti ilan etme kararı dâhil son zamanlardaki gelişmelerin iki devletli çözümü tehlikeye attığını da sözlerine ekledi. 

Filistinli lider, Birleşmiş Milletler'e (BM) Filistin ile İsrail arasındaki barış görüşmelerinde arabuluculuk yapması için çağrıda bulundu.

Abbas, Filistin'in BM'nin tam üyesi olarak kabul edilmesini de istedi. 

BM ülkeleri, sahte haberler ile mücadele etmeye kararlı 

Fransa, İngiltere ve Hindistan dâhil olmak üzere 20 ülke, perşembe günü sahte haberlerin yayılmasını durdurma amacıyla BM'de bir anlaşma imzaladı. 

Güney Afrika ve Kanada'yı da içeren taraflar, basın özgürlüğü gözlemcisi "Sınır Tanımayan Gazeteciler" tarafından önayak olunan bir anlaşma çerçevesinde internet üzerinden bağımsız olarak bildirilen, farklı ve güvenilir bilgileri desteklemeyi kabul ettiler.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, "Küresel bir dijital alanın ortaya çıkışı, bilgi dünyasını sarsmakta, bunun yanında riskleri de beraberinde getirmektedir." ifadesini kullandı.

Bakan, BM Genel Kurulu'nda yaptığı açıklamada, özellikle seçim kampanyaları sırasında demokratik kurumlara duyulan güveni baltalamanın yanlış olduğunu da sözlerine ekledi.

Söz konusu anlaşma, internet sağlayıcılarının mevcut bilgi karmaşasından kaçınmak için güvenilir içerik ve çoğulculuğu destekleme sorumluluğunun altını çiziyor.

ABD, Keşmir kısıtlamalarının hafifletilmesini istiyor

ABD Başkanı Donald Trump'ın BM Genel Kurulu'nda Hindistan ve Pakistan liderleri ile görüşmesinin ardından üst düzey bir yetkili, "ABD, Yeni Delhi'nin Hindistan yönetimindeki Keşmir'e dayatılan kısıtlamaları hafifletmesini istiyor." dedi. 

Trump'ın Güney ve Orta Asya Büyükelçisi Alice Wells, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Kısıtlamaların kaldırılması ve gözaltına alınanların serbest bırakılması konusunda daha hızlı harekete geçilmesini istiyoruz." dedi.

Hindistan'ın uzun zamandır herhangi bir dış müdahaleyi reddettiğini belirten Wells, Trump'ın her iki taraf da kabul ederse arabuluculuk yapmaya istekli olduğunu kaydetti.

Wells, "ABD, Cammu Keşmir sakinlerine uygulanan kısıtlamalar ve yaygın gözaltılar ile yakından ilgileniyor. Hindistan hükümetinin yerel liderlerle siyasi ilişkilerini sürdürmesini ve vaat edilen seçimlerin ilk fırsatta planlanmasını dört gözle bekliyoruz." dedi. 

Hindistan hükümeti, yarım asırdan uzun süredir Cammu Keşmir'e ayrıcalık tanıyan Anayasa'nın 370. maddesini iptal etmiş, bölgenin özel statüsünü kaldırmıştı. Hintli yetkililer, birçok siyasi lideri gözaltına aldı. Ayrıca, Himalaya bölgesindeki cep telefonu ve internet bağlantılarını kesti.

Cemal Kaşıkçı için adalet çağrısı!

Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğunda öldürülen Cemal Kaşıkçı'nın nişanlısı Hatice Cengiz, Suudi gazetecinin ölümünün ilk yıl dönümünden bir gün önce adalet çağrısında bulundu.

Cengiz, Kaşıkçı'nın katillerini belirlemek ve mahkemeye vermek için "somut bir eylem" yapılmamasını eleştirdi. 

"Faillerin cezalandırılmadığını görmek, benim için çok üzücü." ifadesini kullanan Cengiz, "Tüm dünyanın Cemal'in öldürülmesi konusunda sessiz kaldığını hayal edin. Bu sessizlik ve eylemsizlik, bende büyük hayal kırıklığı yarattı." dedi.

Cengiz ve BM Özel Raportörü Agnes Callamard, BM Genel Kurulu'nda görüşlerini paylaştı.

Yorumlar (0)