Dünyada sınırlı sayıda var: HAVELSAN da geliştirdi

Dünyada sınırlı sayıda üreticiden temin edilebilen Keskin Nişancı Simülatörü HAVELSAN tarafından da geliştirildi. Gerçek bir atış eğitiminden farksız silahlarla güvenlik güçleri kapalı alanda, çok daha az maliyetle bir simülasyon üzerinde her türlü hava koşulu, arazi ortamı ve rakım için çalışmalarını sürdürebiliyor.

GÜNDEM 18.04.2021, 15:08 19.04.2021, 12:23
Dünyada sınırlı sayıda var: HAVELSAN da geliştirdi

HAVELSAN, Türkiye savunma sanayisi için üretici çözümler sunmayı sürdürüyor.

Güvenlik güçlerimizin gerçeğinden farksız ortamlarda eğitim alabilmesi için teknolojik ürünler ortaya koyan HAVELSAN, ihtiyaç doğrultusunda önemli destek ürünleri sağlıyor.

Bu kapsamda HAVELSAN; ihtiyaçlara yanıt verecek şekilde simülasyon üreterek Keskin Nişancı Simülatörü’nü hazırladı.

Gerçek ekipmanla uygulamaya olanak tanıyor

Hazırlanan simülatör, bir askeri personelin keskin nişancılık için eğitime yeni başladığında herhangi bir şekilde gerçek mühimmat kullanmaksızın, mesafe tayini, nişan alma, atış teknikleri ve dürbün ayarlamayı bir eğitim ortamında gerçek ekipmanla uygulanmasına olanak veriyor.

Simülatörün öncelikle Isparta Dağ Komando Okulu’nda kullanılacağı ifade edildi.

Gerçek bir balistik model uygulanıp eğitimde kullanılabilecek bir ürün üstünde çalışan HAVELSAN, simülasyondaki senaryoları iyileştirerek, kullanıcıların istediği senaryoların da sisteme entegrasyonunu sağladı.

Keskin nişancılığa ilişkin temel eğitimler

Simülatörle keskin nişancı eğitimleri artık çok daha kolay ve maliyeti az bir şekilde yapılabilecek. Atış eğitimleri mevcut durumda 500-600 metrelik mesafelerde gerçekleştirilebiliyor.

Keskin nişancı eğitimleri için normalde, güvenliği alınan çok daha uzun mesafeli alanlarda güvenlik çemberinin oluşturulması gerekli oluyor. 2-5 kilometrekarelik bu alanların gerekli olduğu geleneksel eğitimler yerine Keskin Nişancı Simülatörü kullanıldığında ise gerçek silah ve ekipmanla istenilen senaryo ve çevresel faktörlerde güvenli bir eğitim yapılabiliyor.

Simülatörü kullanan kişi günün farklı saatlerinde farklı hava koşullarıyla temel eğitimini kapalı alanda etkin bir şekilde alabiliyor.

Dünyada sınırlı sayıda var

Dünyada çok fazla keskin nişancı eğitim simülatörü yer almıyor. HAVELSAN’ın bu çözümü bilinen ürünlerden gerçek balistik model ve ekipman kullanımı dolayısıyla ayrışıyor. Gerçek ekipman kullanımıyla eğitimin hassaslığı ve deneyimde de gerçeklik unsuru en üst düzeye çıkıyor.

Bu sistemler sınırlı sayıdaki üreticiden çok zor bir şekilde temin edilebiliyor. Temin edilmiş olan ürünler ise ihtiyaçlara cevap vermekten uzak nitelikte.

Simülatör, gerçekçi 3B görüntüler, özel dürbün seçeneği gibi teknik özellikleri bünyesinde barındırıyor. Senaryo üretip kaydetme, bilgisayar kontrollü gücün oluşturulması kabiliyetlerini bünyesinde barındıran simülatör, istenilen tüm mesafeler için de eğitimi uygulama olanağı veriyor.

Yorumlar (0)