Dünyada kendi alanında 4. en büyük proje! Kömürhan Köprüsü hizmete açıldı

16 şehirle bağlantı noktası bulunan Kömürhan Köprüsü, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katıldığı video-konferans ile açıldı.

GÜNDEM 02.01.2021, 14:58 03.01.2021, 13:37
Dünyada kendi alanında 4. en büyük proje! Kömürhan Köprüsü hizmete açıldı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü'nce 2014 senesinde Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgeleriyle Orta Anadolu Akdeniz ve Ege'yi birbirine bağlayacak olan bir proje başlatıldı.

16 şehri birbirine bağlayacak olan toplamda 660 metre uzunluğundaki yeni Kömürhan Köprüsü'nün yol yapım ve bağlantı tüneli sona erdi.

Tasarım için ters Y formu seçildi

Toplamdaki uzunluğu 5 bin 155 metre olan projede 2 bin 400 metre uzunluğa sahip çift tüp tünel bir tane 660 metre gergin eğik kablolu köprü ve bir tane 123 metre uzunluğa sahip betonarme köprü yer alan yeni Kömürhan Köprüsü'nün tasarımı ters Y tipi kule olarak yapıldı.

Eyfel Kulesi ile eşdeğer çelik kullanıldı

Eyfel Kulesi'nde kullanıldığı kadar çelik kullanılan (7 bin ton) köprünün kaynak boyu 450 kilometre, çelik segmentlerin kule bağlantısını sağlayan kablo uzunluğu ise 853 kilometre.

Köprünün açılışını Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Elazığ ve Malatya'nın arasına yapılan köprünün açılışına video-konferans yöntemiyle katıldı.

Dünyanın en büyük 4'üncü projesi

Kömürhan Köprüsü'nün kendi alanın dünyadaki en büyük 4'üncü proje olma özelliğini elinde bulundurduğunu söyleyen Erdoğan, "Ülkemizin, doğu-batı ve kuzey-güney aksının en mühim noktalarından birini oluşturuyor. Köprü kendi alanında dünyanın ne büyük 4'üncü projesi olma özelliğine sahip." şeklinde konuştu.

Erdoğan, yüzde yüz yerli üretime dikkat çekerek, "İnşasından tasarımına tamamıyla köprümüz yerlidir. Bu eser mühendislik alanındaki gücümüzün ve kabiliyetlerimizin bir sembolü olacak. Bölgeye bu projenin kalkınması ve gelişmesi yönünden de büyük katkılar sunacağını düşünüyoruz." dedi.

"Fırat'ın azgın sularında can kaybı yaşanmayacak"

Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamalara şöyle devam etti:

"Bundan sonra inşallah Fırat'ın sularında can kayıpları olmayacak. Bu eser bölgedeki ulaşım yatırımlarından yalnızca bir tanesidir.

Malatya Havalimanı'na yeni bir terminal binası inşa ediyoruz. Bununla birlikte Elazığ Havalimanı'nı da aynı şekilde büyütüyoruz."

Yorumlar (0)