Dünya Su Günü'nde İMSAD Başkanı'ndan önemli açıklama

Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu açıklamasında, kuraklığa engel olabilmenin tek yolunun  su israfını azaltarak bilinçli su tüketimini yaygınlaştırmaktan geçtiğini ifade etti. 

GÜNDEM 22.03.2021, 11:44 22.03.2021, 12:42
Dünya Su Günü'nde İMSAD Başkanı'ndan önemli açıklama

22 Mart Dünya Su Günü’ dolayısıyla açıklamalarda bulunan Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu, gelecekte suyun hayati önem kazanacağını "Sanayi ve konutlarda su israfına engel olmak için toplumsal bilinç hayati önemli " ifadelerini kullandı.

Toplumsal bilinç gerekli 

İMSAD başkanı Tayfun Küçükoğlu, "2050 yılına gelindiğinde dünyada büyük bir su kıtlığı yaşayacak, nüfusun  yaklaşık yüzde 50 kadarı susuzluk riskiyle karşı karşıya kalacak. Türkiye'de kişi başına düşen metreküp su miktarıyla temiz su sıkıntısı çeken bir ülke. Türkiye’nin su kullanım endeksinin 2018 yılı itibariyle yüzde 26,3 oranına yükseldiği, yüzde 20’nin üzerindeki su kullanımının su kıtlığına işaret ettiği dikkate alındığında durumun ciddiyetini gözler önüne seriyor." dedi.


Akıllı şehir uygulamaları gerekli 

Küçükoğlu, “Ülkemizde suyun yüzde 71,5’i sulamada, yüzde 17,8’i sanayide, yüzde 10,7’si konutlarda kullanılıyor. Sanayi ve konutlardaki su tüketimi akıllı fabrika, akıllı bina, akıllı şehir uygulamaları ile kontrol altına alınabilir.’’ dedi.  

Küçükoğlu, su tüketiminin ve atık su yönetimine yönelik bilinçlenmesi gerektiğini vurgulayarak, gri su kullanımı ile yağmur suyu kullanımı dahil olmak üzere birçok alanda bilinçli ve verimli  kaynak yönetimini gerektiğinin altını çizdi. 

Türkiye riskli ülke

Küçükoğlu, Böylece su yönetiminde doğru planlama ile atık suların geri dönüşümü konusunda gerekli Ar-Ge  çalışmaları ivedi olarak yapılmasına dikkat çekerek, yağmur sularının toplanıp arıtma işleminden geçirilerek değerlendirilmesinin de kaynakların verimli kullanımı için önemli olduğunu vurguladı. Musluklarda damlama nedeniyle boşa akan suların da önemli ölçüde su israfına neden olduğunu belirtti.


Yağmur suyu toplama zorunluluğu getiriliyor 

Ocak 2021 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan Çevre ve Şehircilik Bakanlığının hazırladığı ‘Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’in önemine dikkat çeken Küçükoğlu, “Yönetmelikte 2 bin metrekareden büyük parsellere yapılacak binalarda yağmur suyu toplama sistemi zorunluluğu getirilerek su toplama mekanizması geliştirildi. Böylece tüm binaların çatılarında toplanan yağmur suyunu bahçe zemininde yapılacak depoya aktarılacak ve toplanan yağmur suları bahçe sulamada ya da filtre edilerek binaların  su depolarında içme suyu olarak kullanılabilecek. Giderek artan kuraklığın azalması ve katkı sağlamak amacıyla  Türkiye İMSAD olarak bu tarz çalışmaları son derece destekliyoruz.” dedi.

Yorumlar (0)