Dünya liderleri katıldı: Kraliçe 2. Elizabeth’in resmi cenaze töreni yapıldı

Geçtiğimiz günlerde İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in yaşamını yitirmesi dünya çapında gündeme oturmuştu. Kraliçe 2. Elizabeth’in resmi cenaze töreni, dünya üzerinden birçok üst düzey devlet yetkilisinin katılım sağlaması ile beraber tarihi Westminster Abbey Kilisesi'nde düzenlendi.

GÜNDEM 19.09.2022, 16:28
Dünya liderleri katıldı: Kraliçe 2. Elizabeth’in resmi cenaze töreni yapıldı

Cenaze töreni, başkent Londra'da yer alan Westminster Abbey Kilisesi'nde yerel saatle 13.00'te başladı. Törene, Kraliçe'nin çocukları Prens Edward, Prens Andrew, Prenses Anne ve İngiltere Kralı 3. Charles’ın haricinde Sussex Dükü Prens Harry ve eşi Düşes Meghan Markle, Galler Prensi William ve eşi Galler Prensesi Kate, Kraliçe Camilla ile kraliyet ailesinin diğer mensupları da katılım sağladı.

Dünya liderleri katıldı

Ortalama 2000 bin katılımcının hazır bulunduğu cenaze töreninde, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'in eşi Olena Zelenska, İrlanda Cumhurbaşkanı Michael Higgins, İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ABD Başkanı Joe Biden ile eşi Jill Biden başta olmak üzere 500 kadar üst düzey isim ve dünya lideri bulundu.

Türkiye’den Mevlüt Çavuşoğlu katılım sağladı

Eski İngiltere başbakanlarının da yer aldığı, konuşmaların yapıldığı ve ilahilerin okunduğu cenaze töreninde, Türkiye'yi temsil etmesi adına Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu katılım sağladı.

Tören sırasında kısa bir konuşma yapan İngiltere Başbakanı Liz Truss, İncil'den alıntılar yaptı. Canterbury Başpiskoposu da tören de yaptığı konuşmasında, "Dünya üzerinde çok az sayıda liderin, Kraliçe'ye duyulan ve gösterilen sevgi ile karşılandığını." dile getirdi.

Kraliçe 2. Elizabeth'in hayatını kaybeden Prens Philip ile dünya evine girdiği yer olan Westminster Abbey Kilisesi'nde yapılan törenin sonrasında ülke genelinde 2 dakikalık saygı duruşu yapıldı.

Kraliçe'nin cenazesi St. George Şapeli'ne gömülecek

Törenin sonrasında Kraliçe Elizabeth'in üstünde çiçeklerin ve tacının yer aldığı tabutu, Hyde Park'ın giriş kısmında bulunan Wellington Arch'a ve buradan da gömüleceği Windsor'a taşınacağı ifade edildi.

Burada düzenlenen geçit merasiminin sonrasında ise Windsor Kalesi'ne götürülecek olan Kraliçe 2. Elizabeth'in cenazesi, kalede yer alan St. George Şapeli'ne taşınacak ve özel aile merasiminin ardından defin işlemi burada düzenlenecek.

Yorumlar (0)