Dünya basını operasyona ara verilmesini konuşuyor

Barış Pınarı Harekâtı'na ara verilmesi, dünya basınında çeşitli görüş ve tepkilerle karşılandı.

GÜNDEM 18.10.2019, 10:45 18.10.2019, 11:53
Dünya basını operasyona ara verilmesini konuşuyor

TRT Haber'in aktardığı habere göre Türkiye ile Amerika Birleşik Devletleri’nin Barış Pınarı Harekâtı sonrası Suriye’ye ilişkin mutabakatı, dünya basınında yankılandı. Vurgu Türkiye'nin Amerika'dan istediğini aldığına yönelikti.

ABD Kongresinde milletvekilleri, senatörler, dış politika uzmanları da anlaşmanın sonucunda Recep Tayyip Erdoğan’ın istediklerini aldığı yönünde yorumlarda bulunuyor.

Barış Pınarı Harekâtına ara verilmesi konusunda ise ABD basını kalıcı bir adım olup olmadığını ve 5 günün ardından devam edip etmeyeceğini tartışıyor. 

Bazı televizyon yorumcularının tutumu Türkiye’nin tek istediğinin YPG/PKK’dan arındırılmış bir güvenli bölge olduğunun anlaşıldığı şeklinde.

Washington Post gazetesinde ise “Türkiye, Suriye’nin içine doğru yürüyüşünü askıya alacak ateşkesi kabul etti" şeklinde duyuruldu.

Mutabakatın şartlarına yer verilen haberde söz konusu şartların Türkiye'nin istediğini aldığına işaret ettiği kaydedildi.

"ABD'nin çekilme kararı Türkiye'yi meşru kılıyor"

Haberde önemli detaylardan bir tanesi Türk ordusunun çekilmeyeceğinin altını çizmesiydi. Habere göre Türkiye’nin bu bölgede kontrolünü devam ettireceği ve Trump yönetiminin çekilme kararının Türkiye’nin Suriye’deki meşruiyetini desteklediği şeklinde ifade ediliyor.

Haberde geçen bir başka detay hem Cumhuriyetçi hem de Demokrat Partinin varılan mutabakata  tepkili olduğunu söylüyor.

İngiliz ve Fransız basını da Türkiye’nin anlaşmanın avantajlı tarafı olduğunu ifade ediyor. Los Angeles Times da aynı yaklaşımı sürdüren gazeteler arasındaki yerini aldı.

Gazete’nin açıklaması ABD’nin Suriye’de kuzey bölgenin kontrolünün Türkiye’ye geçmesini öngören mutabakatın onaylandığı şeklindeydi. Bölgenin resmiyette Suriye egemenliğinde varsayılsa da orada fiilî olarak Türk ordusunun kontrolü vurgulandı.

Yorumlar (0)