DSP Genel Başkanı Önder Aksakal "Dolmabahçe Müzakereleri" ile ilgili açıklama yaptı

DSP Genel Başkanı Önder Aksakal, ilki dün yapılan "Dolmabahçe Müzakereleri" ile ilgili yazılı açıklama yaptı.

GÜNDEM 30.03.2022, 15:16 31.03.2022, 11:10
DSP Genel Başkanı Önder Aksakal "Dolmabahçe Müzakereleri" ile ilgili açıklama yaptı

DSP Genel Başkanı Önder Aksakal yaptığı açıklamada Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan savaşın en önemli aşamasının Dolmabahçe Müzakeresiyle aşılmış olabileceğine dikkat çekti. Aksakal açıklamasına şöyle devam etti: ’İki devletin çatışma halinde olmayan bir sürece dönme iradesini en az iyi niyet durumuna getirmesi dahi elbette kıymetlidir. Fakat Ukrayna'nın garantör devletler şeklinde ortaya koyduğu şartlar neticesinde Türkiye'nin de yer alması isteği, şu ana kadar yürütülen “denge politikası” taktiğini sarsacak nitelikte ve muhtemelen bir tuzak içermektedir. Bu durumun kabulü önemli ve keskin bir karar olacaktır."

Aksakal, "Elbette ki Rusya devleti bu haksız işgale bir an önce son vermelidir. Ancak ABD ile AB sponsorluğunda oluşturulmuş olan Ukrayna'nın yerle bir edilmesine göz yumanlar ve savaş ortamından nemalananlar bu “fedailiğe” soyunmalıdırlar" diyerek uyarılarda bulundu.

DSP Genel Başkanı Aksakal, "Atatürk'ün "Yurtta sulh, dünyada sulh" prensibi temelinde oluşturulacak bölge merkezli olan dış politika mutlak surette Türkiye'nin de çıkarına olacaktır. Böylece; Demokratik Sol Parti olarak bizler şu hususların önem ile değerlendirilmesinin faydalı olacağına dikkat çekmek isteriz" diyerek şöyle uyarılarda bulundu:

1-“Garantörlük” statüsü kesinlikle netlik kazanmalıdır. Türkiye'nin Kıbrıs'taki garantörlük görevini çağrıştıran adı paylaşması bizim endişelerimizi artırmaktadır.

2-Üyesi olmadığımız ayrıca çifte standartların hâkim olduğu AB üyeliği zemininde olan "garantör" ülkelerin bu durumu desteklemesi istendiği zaman, Türkiye'nin buradaki konumu kesinlikle açıklığa kavuşturulmalıdır. Meydana çıkacak bu çelişki şimdiden üstlenilmemelidir.

3-28 Mart tarihindeki Kabine toplantısı arsından, Hulusi Akar'ın, "Ortada konu ile ilgili birbiri ile çelişen ifadeler bulunuyor, Ukrayna'da döşenmiş olan mayınlar mı geldi yoksa yeni mayınlar mı ortaya çıktı" diyerek açıkladığı ve dolaylı şekilde ülkemize yönelik bilerek yerleştirilmiş mayınların olma ihtimaline dikkat çeken “serseri mayın konusu” da acil olarak devlet yetkililerimiz tarafından açıklanmalıdır.

4-Kalıcı barış çalışmaları kapsamında mevcut diplomatik ilişkiler sürdürülürken, olası ihtimal tuzaklara karşı çok dikkatli olunmalıdır. Bölge merkezli olan dış politika anlayışı ile kompartıman siyaseti sürdürülmelidir. ABD müttefiki ve NATO üyesi Türkiye olarak, devletimizin Rusya hükümeti ile yakın ilişkiler seviyesinde dengeleri koruma stratejisi sürdürmesi önemlidir.

Yorumlar (0)