DSÖ'den "beyaz fosfor bombası" iddialarına yanıt!

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Christian Lindmeier, Suriye'nin kuzeydoğusunda YPG/PKK yandaşları ve bazı Batılı medya kuruluşlarının, Türk ordusunu suçlamak amacıyla beyaz fosfor yanığı olarak yayınladığı fotoğraflara ilişkin, "(Sunulan fotoğraflardaki) yanıklar daha önce Suriye'nin farklı çatışma bölgelerindeki hastanelerin rapor ettiği yanıklarla neredeyse aynı. Daha önce bildirilen yanıklardan kayda değer bir farkı yok. Yanık miktarlarında bir artış olmadı." ifadelerini kullandı.

GÜNDEM 22.10.2019, 15:26
DSÖ'den "beyaz fosfor bombası" iddialarına yanıt!

Terör örgütü YPG/PKK yandaşlarının, Türkiye'nin güney sınırında oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu ortadan kaldırmak, bölgeye barış ve huzur getirmek için yürütülen Barış Pınarı Harekâtı sırasında uluslararası savaş hukukuna aykırı mühimmatların kullanıldığına yönelik iddialarının, bazı Batılı gazeteciler tarafından Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde dillendirilme girişimleri fark ediliyor. 

"Bölgedeki durumu yakından izliyoruz"

BM Cenevre Ofisi'nde bugün gerçekleştirilen haftalık basın toplantısında bir gazetecinin, "Suriye'nin kuzeydoğusunda sivilleri ve özellikle çocukları hedef alarak beyaz fosfor bombası kullanıldığı yönündeki yalanlara" ilişkin sorusuna Lindmeier, "Bölgedeki durumu yakından izliyoruz." karşılığını verdi. 

Lindmeier, toplantı sonunda Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Barış Pınarı Harekâtı'nda kimyasal silah kullandığına dair sosyal medyada paylaşılan fotoğraflara ilişkin sorularını cevapladı.

Lindmeier, bazı batılı medya organlarının "Türk Ordusu Beyaz Fosfor bombası kullanıyor" yalanlarıyla sunduğu fotoğraflardaki yanık derecesinin, harekât öncesinde Suriye'nin farklı çatışma bölgelerindeki hastanelerden rapor edilen yanıklarla aynı olduğuna dikkat çekti. 

"Daha önce bildirilen yanıklardan kayda değer bir farkı yok"

Beyaz fosfor bombası kullanıldığına dair herhangi bir bilgileri olmadığını vurgulayan Lindmeier, şu ifadeleri kullandı:

"(Sunulan fotoğraflardaki yanıklar) daha önce Suriye'nin farklı çatışma bölgelerindeki hastanelerin rapor ettiği yanıklarla neredeyse aynı. Daha önce bildirilen yanıklardan kayda değer bir farkı yok. Yanık miktarlarında bir artış olmadı."

Sözcü Lindmeier, fotoğraflardaki yanıkların Suriye'de daha önce hastanelerde kaydedilen yanıklarla aynı göründüğüne işaret ederek, söz konusu yanıkların neden kaynaklandığına ilişkin bilgi sahibi olmadığını da söyledi. 

Yorumlar (0)