Dönmez’den ‘Bartın’ açıklaması: Düzenlemelere aykırı bir husus tespit edilmedi

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Bartın’da yaşanan maden faciasına ilişkin TBMM’yi bilgilendirdi. Dönmez, “Maden ocakları senede 4 kez denetlenmektedir. Yapılan son denetimlerde, maden ocağında düzenlemelere aykırı bir husus tespit edilmemiştir” dedi. 

GÜNDEM 18.10.2022, 16:05 18.10.2022, 18:00
Dönmez’den ‘Bartın’ açıklaması: Düzenlemelere aykırı bir husus tespit edilmedi

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki (TBMM) konuşmasına şehitlere Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı dileyerek başlayan Bakan Dönmez, acı olayın grizu patlaması sonucu yaşandığını belirtti. Olayın ardından galeride kısmi yangınlar çıktığını aktaran Bakan Dönmez, kömür üretimi bölümünde de göçükler oluştuğunu söyledi. 


“Olayın ardından titizlikle arama-kurtarma çalışmaları başladı”

Patlama anında 110 işçinin mesai başında olduğunu belirten Bakan Dönmez, “Olayın ardından titizlikle arama-kurtarma çalışmaları başladı. 30 tahliye personelimiz var. Bunların yanı sıra ilave ekiplerimiz de maden ocağındaki arama-kurtarma faaliyetlerinde kesintisiz bir şekilde mücadele ettiler” ifadelerini kullandı. 

“Hadisenin tüm boyutlarıyla açığa kavuşması için gereken her türlü desteği sunacağız”

Maden ocaklarının her sene sıkı bir denetime tabi tutulduğunu vurgulayan Bakan Dönmez, “Maden ocakları senede 4 kez denetlenmektedir. 21-27 Ağustos tarihlerinde de bu maden ocağımızda denetimler yapılmıştır. Yapılan son denetimlerde, idari ve teknik düzenlemelere aykırı bir husus tespit edilmemiştir. Hadisenin tüm boyutlarıyla açığa kavuşması için gereken her türlü desteği sunacağız” şeklinde konuştu. 

“Yatırımların yüzde 33’ü iş güvenliği için ayrılmıştır”

58 işçinin sağ olarak ocaktan tahliye edildiğini belirten Bakan Dönmez, 41 madencinin şehit düştüğünü, 11 madencinin ise yaralı olarak hastanelere sevk edildiğini hatırlattı. Patlamadan 18 saat sonra tüm arama-kurtarma çalışmalarının tamamlandığını belirten Bakan Dönmez, maden ocağındaki üretime ara verildiğini ifade ederek şunları kaydetti:

“Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) 12 senede 677 milyon liralık yatırım yapılmış ve bunun yüzde 33’ü iş güvenliği için ayrılmıştır. Amasra’daki maden ocağımıza ise buradan 77 milyon liralık yatırım payı aktarılmıştır. İlgili yönetmeliğe göre, 250 çalışana 1 iş sağlığı güvenliği uzmanı görevlendirilmesi şartken, 580 çalışana 16 iş güvenliği uzmanı görevlendirilmiştir. Çalışma bölgelerindeki risklerin, iş güvenliği uzmanları tarafından değerlendirilmesi zorunluluğu getirilmiştir. İş sağlığı ve güvenliği uzmanlarına, İTÜ vasıtasıyla eğitimler verilerek, risk değerlendirmesi çalışmaları gerçekleştirilmiştir.”

Yorumlar (0)