Dönmez: Doğal gaz dağıtım merkezi çalışmalarında son aşamadayız

Resmi temaslar kapsamında Bakü'de bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, yaptıkları çalışmalarla hem Türkiye'nin hem de Avrupa'nın gaz arzı güvenliğini sağlayacaklarını kaydetti. Bakan Dönmez, Türkiye'de kurulacak doğal gaz merkezi ile ilgili çalışmalarda son aşamaya gelindiğini belirterek, "Bir yıl içinde ilk ticareti başlatmak istiyoruz." dedi.

GÜNDEM 04.02.2023, 12:11 05.02.2023, 14:13 Hakan Öksüz
Dönmez: Doğal gaz dağıtım merkezi çalışmalarında son aşamadayız

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de gerçekleştirilen Güney Gaz Koridoru 9. Danışma Kurulu Toplantısı'na katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, basın mensuplarına konuştu. Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) hakkında bilgi veren Dönmez, hat üzerinden Avrupa'ya aktarılan gaz miktarının yaklaşık 20 milyar metreküp olduğunu kaydetti. 

"Türkiye ve Avrupa'nın gaz arzı güvenliği sağlanacak"

TANAP ile Türkiye'ye sevk edilen gaz miktarının da 20 milyar metreküp civarında olduğunu belirten Dönmez, "Kapasitenin 2 katına çıkartılması hedefleniyor. Bunun için sahada geliştirmeler yapılmalı, üretim artırılmalı. Yaklaşık 3-4 yıl içinde bu kapasite artışı hedefinin gerçeğe dönüşeceğini düşünüyoruz. Türkiye ve Avrupa'nın gaz arzı güvenliği de böylece sağlanacak." dedi.

"Yenilenebilir enerjiyi Avrupa'ya transfer edeceğiz"

Azerbaycan ile enerji alanındaki ilişkilerinin TANAP projesinden ibaret olmadığını vurgulayan Dönmez, "Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattı sorunsuz şekilde işliyor. Elektrik ticareti de son yıllarda iki ülkenin ilişkilerini geliştirdi. Azerbaycan'dan Türkiye'ye elektrik getiriliyor. Azerbaycan Hazar kıyısında ciddi bir rüzgar potansiyeli var. Bunu değerlendirmek için planlamalar yapıldı. Burada üretilecek yenilenebilir enerjinin bizim üzerimizden Avrupa'ya transferi de müzakere edilen konular arasında bulunuyor." ifadelerini kullandı. 

Türkiye'de kurulacak dağıtım merkezi 

Öncelikli hedeflerinin "Türkiye'nin enerji arzı güvenliğini sağlamak" olduğuna işaret eden Dönmez, "Bunun için son yıllarda ciddi altyapı çalışmalarına imza atıldı. Bunun yanı sıra Avrupa'ya gaz transferi için de çalışmalar yapılıyor. Bazı ülkelerin yetkilileriyle görüştük, projeye destek verecekler. Türkiye'de dağıtım merkezi kurma projesi var. Bununla ilgili son aşamadayız. Hedefimiz, bu merkez aracılığıyla bir yıl içinde ticareti başlatmaktır." değerlendirmesinde bulundu. 

Yorumlar (0)