Diyarbakır anneleri 1 yılı geride bıraktı

Hacire Akar isimli annenin, oğlunun dağa kaçırılmasından sorumlu tuttuğu HDP önünde nöbet tutmasıyla başlayan eylemde 365 gün doldu. 15 aile evlatlarını PKK'nın pençesinden kurtardı.

GÜNDEM 02.09.2020, 12:45
Diyarbakır anneleri 1 yılı geride bıraktı

Tam 1 yıl önce anne Hacire Akar, oğlunun dağa kaçırılmasından HDP'yi sorumlu tutarak HDP Diyarbakır İl Başkanlığı binası önünde oturma eylemi başlattı.

Anne Hacire Akar'ın kararlı mücadelesiyle 24 Ağustos 2019'da oğlunu PKK'nın pençesinden kurtarması örnek oldu ve onlarca aile nöbete katılarak evlatlarını HDP'den geri istedi. Ailelerden 15'i bu süreçte PKK'dan kaçarak güvenlik güçlerine sığındı ve ailelerine kavuştu.

Türkiye'nin dört bir yanından büyük destek gören aileler, yağmur-kar, yaz-kış demeden koronavirüs ve HDP'nin tehditlerine rağmen nöbetten geri adım atmadılar.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya annelere gerekli desteğin verilmesi talimatı, güvenlik güçlerinin de ikna çalışmalarını hızlandırmasına vesile oldu. Kararlılıkla yürütülen nöbet ve güvenlik güçlerinin ikna çabaları neticesinde 15 aile, çocuklarını bölücü terör örgütü PKK'nın pençesinden kurtardı.

Ailelerin desteğiyle güvenlik güçlerinin ikna çalışmaları sonucu teslim olanlar, örgüt içindeki düzeni bir bir anlattılar. Kimi zorla, kimi kandırılarak dağa götürülenler, PKK'da büyük çözülme olduğunu, kaçma olaylarını azaltmak için infaz ile tehdit edildiklerini, teslim olmaları durumunda askerlerin işkence ile kendilerini öldüreceklerini söylediklerini, güvenlik güçlerinin operasyonları nedeniyle teröristlerin ufacık inlerden haftalarca dışarı çıkamadıklarını anlattılar.

Her teslim olan örgüt mensubunun anlattıkları ve ailesine kavuşma anları, dağdaki örgüt mensuplarına örnek olmaya başladı ve örgütte çözülme hızlandı.

22 Ağustos 2019: Anne Hacire Akar, HDP Diyarbakır İl Başkanlığı binası önünde oturma eylemi başlattı. 24 Ağustos 2019'da oğluna kavuştu.

3 Eylül 2019: Fevziye Çetinkaya, Ayşegül Biçer ve Remziye Akkoyun, HDP İl Başkanlığı önünde kitlesel oturma eylemi başlattı. Oturma eylemine 150 aile katıldı. Ailelerin acılarıyla yüzleşmek istemeyen HDP, il binasının kepengini indirdi.

10 Aralık 2019: Anne Hatice Ceylan, 5 yıl önce dağa kaçırılan oğlu Cafer'e sarıldı.

26 Aralık 2019: Anne Hüsniye Kaya, 14 yaşındayken dağa kaçırılan ve PKK'nın Irak'ın kuzeyindeki kamplarından kaçarak güvenlik güçlerine teslim olan kızı Mekiye Kaya'yı bağrına bastı.

10 Ocak 2020: Babaanne Halime Kadran, Diyarbakır'dan 5 yıl önce dağa kaçırılan yetim ve öksüz evlatları İbrahim Halil Kadran'a kavuştular.

4 Şubat 2020: Baba Metin Açan, 4 yıl önce kandırılarak dağa götürülen oğlu H. Açan ile buluştu. H. Açan, Şırnak'ın Silopi ilçesindeki Habur Sınır Kapısı'nda güvenlik güçlerine teslim olmuştu.

11 Şubat 2020: Baba Nizamettin ve anne Aslıhan Eşrefoğlu, güvenlik güçlerine teslim olan oğlu Hüseyin'e 5 yıllık sonra sarıldı.

16 Şubat 2020: Anne Gevriye Ayhan, güvenlik güçlerine teslim olan kızı Pelda ile 5 yıl aradan sonra hasret giderdi.

18 Şubat 2020: Baba Melik Aslan ve anne Melek Aslan, güvenlik güçlerine teslim olan oğulları Volkan'a 6 yıl sonra sarıldılar.

25 Şubat 2020: Anne Muteber Birlik, PKK'dan kaçıp güvenlik güçlerine teslim olan oğlu Veysi ile buluştu.

27 Şubat 2020: Ağabey Mehmet Nur ile anne Cahide Alkan, 5 yıl önce 16 yaşında dağa kaçırılan Mehmet Emin Alkan'a kavuştu.

27 Şubat 2020: Anne Şahize Altınkaynak, 6 yıl önce dağa götürülen kızı Halise Alptekin'e (32) sarıldı.

9 Mart 2020: Anne Naime Dalmış, güvenlik güçlerine teslim olan 27 yaşındaki kızı Tekoşin Açar'a 6 yıllık hasretin ardından kavuştu.

9 Mart 2020: Yaralı hâlde güvenlik güçlerine sığınan Haşim Açar, Şanlıurfa Devlet Hastanesinde tedavi edilirken babasıyla buluşturuldu.

9 Temmuz 2020: Bedensel engelli baba Cemal Ertaş, 20 yaşındaki oğlu Ramazan Ertaş'a 8 aylık hasretin ardından sarıldı.

16 Temmuz 2020: Anne Sever Fidan'ın 11 yıllık evlat hasreti Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğünde sona erdi. Anne Sever Fidan, 11 yıl önce 17 yaşındayken dağa kaçırılan oğlu Tayfur Fidan'a sarılarak gözyaşı döktü.

Yorumlar (0)