Diyanet'ten yeni 'deniz ürünleri' açıklaması

Prof. Dr. Abdurrahman Haçkalı, "Kur'an-ı Kerim ve sünnette yenilmeyecek olan hayvanlar ile ilgili bir liste verilme yönüne gidilmemiş, domuz gibi ismi belirtilerek yasaklananların yanında diğer hayvanlar için ölçü ve ilkelere konulmakla yetinilmiştir." dedi.

GÜNDEM 28.08.2021, 18:41
Diyanet'ten yeni 'deniz ürünleri' açıklaması

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Haçkalı, Din İşleri Yüksek Kurulu'nun deniz ürünlerine ilişkin görüşüne yönelik bazı basın kuruluşlarında yer alan haberlere dair gerçekleştirdiği açıklamada, Allah'ın, insanı başıboş bırakmadığını, ona doğru yolu gösteren yaşantılar ve hidayet rehberi kitaplarıyla örnek olan peygamberler gönderdiğini kaydetti.

Maide ve Bakara surelerini örnek gösterdi

Haçkalı, bu bağlamda içecek ve yiyeceklerin prensip olarak helal olduğu belirtirken, az bir miktarının yasaklanmasının insanın ruh ve beden sağlığının korunması maksadına yönelik olduğunun altını çizerek, Kur'an-ı Kerim'de Maide ve Bakara surelerinde insanın yiyeceklerinin kendi mükerrem ve nezahet bir varlık olma durumuna uygun olarak nezih ve temiz yiyecekler olabileceğinin ifade edildiğine vurgu yaptı. 

"Kur'an-ı Kerim'de deniz avları helal kılındı"

Dünyadaki nimetleri insanın istifadesine sunan Allah'ın yiyecek olarak haram kılınan hayvanlara ilişkin Kur'an-ı Kerim'deki hükümlerini paylaşan Haçkalı, şu ifadeleri kullandı:

"Bakara Suresi'nin 173'üncü ayetinde 'Allah size murdar eti, domuz etini, kanı ve Allah'tan başkası adına kesilmiş olanı haram kıldı.' deniliyor. Buna ek olarak En'am Suresi 145'inci ayet-i kerimede de aynı şeyler niteliklerine atıfta bulunularak sıralanmıştır. Bunların yanında Kur'an'da deniz avlarının helal kılındığı ayrıyeten ifade edilmiştir. 'Yolculara ve size geçimlik olmak üzere deniz avı ve yiyeceği helal kılındı.' denilmiştir.

"Mezhebe göre de değişiyor"

Haçkalı, tüm alimlere göre balık türlerinin helal olduğunu ve Hanefi alimlerce balık dışındaki ürünlerin helal kabul edilmediğini söyledi.

"Yalnızca mezheplerin görüşlerine yer verildi"

Haçkalı, bu açıklamaların son dönemlerde bazı basın kuruluşlarında geçen 'bazı deniz ürünlerinin haram olduğu' yönünde fetva verildiği haberler üzerine gerçekleştirildiğini belirterek, sözlerine şöyle devam etti:

"Diyanet'in, bu ürünlerin haram olduğuna ilişkin bir kararı bulunmamaktadır. Örneğin, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu'nun yayımlamış olduğu 'Fetvalar' isimli eserde, haram olduğu konusunda ittifak bulunan yiyecekler sayılmış olup, bunlar arasında deniz ürünleri geçmemiştir. Tartışmaya husus olan kısa fetvada ise yalnızca mezheplerin görüşlerine atıfta bulunulmuştur. Dolayısıyla Diyanet'in bu konudaki tutumu öteden bu yana aynıdır.

Yorumlar (0)