Diyanet, kurbanlıkların satış ve kesimine dair kuralları belirledi 

Diyanet İşleri Başkanlığı, “2021 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ’i” Resmi Gazete’de yayınlatarak yürürlüğe soktu. 

GÜNDEM 19.06.2021, 15:04 20.06.2021, 15:08
Diyanet, kurbanlıkların satış ve kesimine dair kuralları belirledi 

Diyanet İşleri Başkanlığı, “2021 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ’i” Resmi Gazete’de yayınlatarak yürürlüğe soktu. Kurban satışı ve kesimi konusunda belirlenen kurallara göre her ilde ve ilçede, vali yardımcısı ya da kaymakam başkanlığında “Kurban Hizmetleri Komisyonu” kurulacak. Orman müdürü, kaymakam, vali yardımcısı, müftü gibi kişilerin görev alacağı bu komisyonun ilk gayesi ise il ve ilçelerin belirli yerlerinde kurban kesim yerlerinin belirlenmesi olacak. Bu yerler, dezenfekte edilebilen ve genel sağlık şartlarına uygun olacak. Yeterince aydınlatma ve güneş ışığı alması, zemininde su biriktirmeyen yerler olması da göz önünde bulundurulacak. 



Halk eğitimlerde kurs açılacak 

Yönetmeliğe göre halk eğitim merkezlerinde 20 saatlik “kurban kesim elemanı” kursu açılacak. Bu dersleri bitirenler ya da kasaplık belgesi olanlar ile hijyen eğitim belgesi olan kişiler, kesim için belirlenen yerlerde görev alabilecek. 

Kesimlerin daha düzenli yapılması ve vakit kaybedilmemesi açısından Covid-19 tedbirleri kapsamında randevu sistemi uygulanacak. Özellikle kesim işlemlerinin bayramın ilk gününe yoğunlaşmaması açısından tüm önlemler alınacak. 



Bayramdan bir ay önce mekanlar hazır olacak 

Kurban satış pazarları, İstanbul’da bayramdan iki hafta öncesinde, diğer illerde ise bayramdan bir ay öncesinde hazır hale getirilecek. Bu zaman zarfından önce kurbanlık hayvanların buralara girişine izin verilmeyecek. Bu kapsamda İstanbul’daki kurbanlıkların pazara girişi, 5 Temmuz itibarıyla başlayacak. 

Kurban satış yerlerinde bulunan satıcılardan, hayvanların kurbanlık olmasına uygun olduğuna dair belge alınacak. Denetimlere uygun olmayan hayvanlar ise X işareti ile işaretlenecek. 



Covid-19'a karşı tedbirler alınacak 

Covid-19 salgınına karşı tedbirler, satış ve kesim yerlerinde de alınacak. Bu kapsamda maskeler, ağız ve burnu kapatacak şekilde takılacak. İnsanların arasında en az 2 metre mesafe bulunmasına özen gösterilecek. Pazarlar içerisinde el dezenfektanları bulunacak. İnsanların ve hayvanların giriş çıkışı, belirli yerlerden sağlanacak ve arada mesafe bırakılacak. Mekan içerisine kontrollü giriş sağlanacak. 

Satış ve kesim yerlerinde ayrıca HES kodu sorgulaması da yapılacak. Yalnızca riski bulunmayan kişilerin içeriye girmesine izin verilecek. Vatandaşların, içeriye girişlerde ateşi ölçülecek. 38’in üzerinde ateşi olanlar için sağlık kuruluşuna haber verilecek ve bu kişiler hiçbir şekilde içeriye alınmayacak. 

Hayvan satışı yapan kişiler de maske takmak ve mesafeye uymak zorunda olacak. Alıcı ve satıcı arasında tokalaşmadan kaçınılacak. Mekanlar içerisinde her an el yıkanmaya hazır şekilde lavabolar olacak. 



Kurbanlıkların sevkleri konusunda da önlem alınacak 

Kurbanlık hayvanların iller arasında sevk edilmesinin istenmesi durumunda veterinerden alınmış ve tamamen okunaklı yazıya sahip olan pasaportlar ile nakil belgelerinin olması zorunlu olacak. Silinik veya okunaksız yazılı, küpelenmemiş, veri tabanına kaydedilmemiş ya da belgeleri ulunmayan hayvanların sevklerine izin verilmeyecek. 

Kurbanlıkların sevkinden önce veteriner tarafından verilecek sağlık raporunun düzenlenmesi sırasında kulak küpeleri, TURKVET’ten kontrol edilecek. Sağlık açısından uygun bulunmayan kurbanlıkların sevkine ise izin verilmeyecek. Nakil sırasında ise “hayvan refahı kuralları” uygulanacak. Bu kurallara göre hayvanların havasız ve sıkışık ortamlarda seyahat etmesine izin verilmeyecek. 



Kurallara uymayan kişilere ceza kesilecek 

Kesim konusunda belirlenen kurallara uymayan kişilere, Çevre Kanunu’nun 20. maddesi gereğince bin Türk lirası ceza kesilecek. Parkta, sokakta, bina bahçesinde ya da meydanlarda kesim yapan kişilere hayvan başına bin TL ceza kesilirken kesimin konutlarda işlenmesi halinde 2 bin 399 TL ceza kesilecek. Ayrıca kurban kesim yerlerinde kurallara uymayanlara ve gerekli önlemleri almayıp da kurban atıklarını toprağa veren tesislere de 96 bin 561 TL ceza kesilecek. 

Kesilen kurbanların parçalarını sokağa, bina bahçesine ya da meydana bırakan kişiler için ise yasal işlem başlatılacak. Hayvan kesiminde ehliyetli kişilerin görev başında bulunmaması durumunda kesim yapan kişiye 2 bin 75 TL ceza uygulanacak. Hayvanlara kasıtlı olarak kötü davranan ve onları aç-susuz bırakan ya da döven kişilere ise bin 33 TL ceza yazılacak. 



Özel mülkünde ya da bahçesinde kurban kesecek kişiler için uyarılar 

Cadde, mahalle, park gibi kamusal alanların dışında kendi evinin ya da mülkünün bahçesinde kurban kesimi yapmak isteyen kişiler için ise uyarılar bulunuyor: 

  • Kurban kesim yerinin beton ya da beton asfalt gibi sızdırmaz malzemeden olması gerekecek. 
  • Kurbandan akan kanlar ya da kullanılamaz durumda olan kısımlar, hemen toprağa gömülecek ve gerekirse üzeri kireçle kapatılacak. 
  • Kurbandan çıkan ve çöpe atılacak olan atıklar ise kalın ve sızdırmaz siyah çöp torbalarına konularak çöpe atılacak. Gerekirse iki üç torba birden kullanılacak.
  • Kesim sonrasında ise kesim yapılan yer kirli ya da kanlı bırakılmayacak.  

Yorumlar (0)