Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Azerbaycan’ı ziyaret etti 

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Erbaş, 28 sene sonra Ermenistan işgalinden kurtarılan Ağdam kasabasını ziyaret etti. 

GÜNDEM 29.10.2021, 14:38 31.10.2021, 09:47
Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Azerbaycan’ı ziyaret etti 

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, 28 sene sonra Ermenistan işgalinden kurtarılan Azerbaycan’ın Ağdam kasabasını ziyaret etti. Erbaş’ın ilk durağı, 1992 senesinde Ermeniler tarafından şehit edilen Azerbaycan askerlerinin şehitliği idi. Şehitlik ziyaretinde Kur’an-ı kerim okuyan Prof. Dr. Erbaş’ın ikinci durağı ise Ermeni döneminde büyük bir harabeye dönen fakat sonradan restorasyona giren Cuma Camii oldu. Beraberindeki heyetle camiyi inceleyen Erbaş, kasaba hakkındaki izlenimlerini basınla paylaştı. 



“Müminlerin mescitlerine nasıl hakaret edildiğini gördük” 

Erbaş: “Şuşa’da askerlerimizin nasıl mücadele ettiğini ve kasabaları işgalden nasıl kurtardıklarını gördük. Buradaki tadilat gören camilerimizi ziyaret edip ezan okuduk. Zalim Ermenilerin kabirleri yerinden sökmeye varıncaya kadar ne büyük zulümler yaptıklarını gördük. Yerle bir olmuş evleri izledik. Cuma Camii’nin mihrabını dahi kurşunladıklarını, mermi izlerini ve bu mescidin içerisinde domuz beslediklerini öğrendik. İslam dininde, savaşta dahi olunsa bile dini mabetlerin dokunulmazlığı bulunuyor. Yalnız İslam dininin değil tüm dinlerin mabetleri dokunulmazdır. Yaşlı insanların, çocukların, kadınların ve eli silah tutamayanların dokunulmazlığı bulunur. Azerbaycanlı ve Türk askerlerimiz hem Müslümanlıklarının hem de imanlarının vermiş olduğu ruhla, eli silahsız olan kişilere hiçbir zarar vermemiştir. Fakat öte yandan düşmanlar, burada masum sivillere katliam yaptı. Hocalı katliamı bunların en büyük örneklerinden. Azerbaycan’ı her türlü düşmanın işgalinden kurtaran kişileri Rabbimiz muhafaza eylesin. Azerbaycanlı ve Türk askerlerimize, şehitlerimize ve gazilerimize burada dualar ettik. Türkiye ve Azerbaycan kardeşliği daim olsun.” 



“Dini eğitim konusunda sık sık bir araya geleceğiz” 

Kafkas Müslümanları İdaresi Başkanı Allahşükür Paşazade ile birlikte gezisini tamamlayan Erbaş, şunları ifade etti: “Azerbaycan’daki dini eğitim ve din hizmetleri konusunda artık daha sık bir araya geleceğiz. Yalnız Azerbaycanlı dostlarımızla değil müstakil Türkçe konuşan her ülkenin din işleri başkanlarıyla sık sık görüşeceğimizi belirtmek isterim. Diyanet hizmetlerinin nasıl yürütüldüğü konusunda gayret içerisinde olacağız.” 



Yorumlar (0)