Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Atatürk’ün adının hutbelerde neden anılmadığını açıkladı

Mustafa Kemal Atatürk ile bakanların imzasını taşıyan 5 Mart 1926 tarihli kararnameyi yayımlayan Ali Erbaş, Atatürk’ün hutbelerde isminin anılmamasına ilişkin, “Anılmayı merhumun kendisi istememiş.” şeklinde konuştu.

GÜNDEM 27.03.2022, 12:36
Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Atatürk’ün adının hutbelerde neden anılmadığını açıkladı

Diyanet İşleri Başkanlığı’nca hazırlanmış olan hutbelerde Atatürk’ün ismi geçmiyor.

Bu konu Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’a soruldu.

“Her vesileyle Atatürk’ü anıp, dua ediyoruz”

Erbaş, söylendiğinin aksine birkaç örnekle özellikle önemli günlerde Atatürk’ün isminin muhakkak geçirildiğini ve kendisine rahmet okunduğunu söyledi.

Erbaş, fakat bunların görülmediğinden yakınarak, “Niçin bunları görmüyorlar anlamak mümkün değil. Cumhuriyetimizin mimarı Atatürk’ü her vesileyle anıp dua ediyoruz. Bizler gereğini yapıyoruz.” şeklinde konuştu.

Kararnameyi gösterdi

Erbaş, olayın aslını ise Saygı Öztürk aracılığıyla kamuoyuyla paylaştı ve eski Türkçe yazılı Mustafa Kemal Atatürk ve bakanların ismini taşıyan 5 Mart 1926 senesi tarihli kararnameyi gönderdi.

Gönderilen kararnamede hutbelerde ve camilerde şahıs adı söylemeden Cumhuriyetin ve milletin kurtuluşu için dua edilmesi kararı alındığı görüldü.

“Cumhuriyet tarihi süresince bu karara hep uyulmuş”

Ali Erbaş, “Gönderilen belgeyle hutbelerde adının anılmamasını merhum kendisi talep etmiş. Ardından geçen süreçte de hiç hutbelerde yazılmamış. Gazi hazretleri, hutbenin namazın bir parçası olduğunu bildiğinden ötürü böylesine bir karar aldırmış olabilir. Bu karara da Cumhuriyet tarihi boyunca hep uyulmuş.” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)