Diyanet, “Fiyat fetvasını” eleştirenlere yanıt verdi: “Saygısızlıktır”

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayınlanan bir fetvada "Fiyatları tayin eden Allah'tır" ifadesi üzerine tartışmalar meydana gelmişti. Bu durum üzerine Başkanlık, fetvada ifade edilen rivayet vasfında ki hadis-i şerifin anlamından uzaklaştırıldığını belirterek, "İslam dininin belli bir kâr düşüncesi koymadığının ve bunu piyasa koşullarına bıraktığına" vurgu yaptı. Diyanet, eleştiri ve tartışmaların dine karşı saygısızlık seviyesine geldiği görüşünde.

GÜNDEM 28.07.2022, 13:23 28.07.2022, 13:29
Diyanet, “Fiyat fetvasını” eleştirenlere yanıt verdi: “Saygısızlıktır”

Geçtiğimiz günlerde Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından yayınlanan, “Şüphe yok ki, fiyatları tayin eden, darlık ve bolluk veren, rızıklandıran ancak Allah’tır" ayetinin bulunduğu fetva ile ilgili tartışmalara netlik getirdi. Kurul tarafından yapılan yazılı bilgilendirmede, 2017 senesinde oluşturulan bir fetvada bahsi geçen hadis-i şerifin bazı sosyal medya alanlarında anlamından farklı yerlere taşınarak gündeme geldiği ifade edildi.

“Hadislerle İslam” eserinde açıklandı

Usul şeklinde hadis çözümlemelerine diğer kanıtlarla beraber bağlamına dikkate alınarak görülmesi gerektiğin altının çizildiği açıklamada, "Şüphe yok ki, fiyatları tayin eden, darlık ve bolluk veren, rızıklandıran ancak Allah'tır" ifadesinde aktarılan rivayette belirtilenin 2012 senesinde başkanlık tarafından aktarılan "Hadislerle İslam" adlı eserde açıklandığına değinildi.

Hazreti Muhammed'in ticari faaliyetlerde belirsizliğe ve kişiler arasında anlaşmazlığa sebep olabilecek her çeşitte davranışa engel olduğu ve fiili önlem aldığı durumda fiyat hususunda sınırlama koymayı uygun olmadığına yer verildiği aktarıldı.

Alay konusu oldu

"İslam dininin net bir kar düşüncesi ortaya koymadığı ve bu durumu piyasa koşullarına bıraktığı" fikrinin aktarıldığı fetvanın, bazı sosyal medya alanlarında dini değerlerin hedefe alındığı, metin içinde bulunan hadis-i şerifin dalga konusu olduğuna dair açıklamada bulunuldu.

“Konuşan herkesi özenli ve dikkatli olmaya çağırıyoruz”

Açıklamada, "İslam’ın nizamının bilgisizce dalga konusu edilmesi, en az tabirle anlatmak gerekirse saygısızlıktır. Bu hususta yorum yapan, konuşan, yazan, konuşan herkesi son derece dikkatli ve özenli olmaya çağırıyoruz" ifadesi kullanıldı.

Ne olmuştu?

Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı olan Din İşleri Yüksek Kurulu’na sorulan "Ticarette kar haddi var mı?" sorusuna karşı 2017 senesinde oluşturulan bir fetva ile cevap vermişti.

Tartışma konusu olan fetvanın, "Şüphe yok ki fiyatları tayin eden, darlık ve bolluk veren, rızıklandıran ancak Allah’tır" bölümü sosyal medya üzerinden büyük tartışma bir tartışmaya yol açmıştı.

Yorumlar (0)